Ispitanici jedne američke studije potvrdili su da je mediteranska isrhana najbolja za dijetu jer je najlakša za praćenje, najbolja za zdravu ishranu, kao i da je odlična u borbi protiv dijabetesa.

Brojne studije su otkrile da mediteranska dijeta može smanjiti rizik od dijabetesa, visokog holesterola, demencije, gubitka pamćenja, depresije i raka dojke. Ishrana, koja je više stil ishrane nego ograničena ishrana, takođe je povezana sa jačim kostima, zdravijim srcem i dužim životom.

Mediteranska kuhinja i kuvari bazirani su na zdravim, meditranskim sastojcima, i u velikim količinama uključuje: paradajz, brokoli, spanać, luk, šargarepu, krastavac, tikvice, krompir, pomorandže, grejpfrut, lubenice, dinje, jagode, jabuke, mandarine, bademe, lešnike, orahe, pistaće, seme bundeve, suncokreta, pasulj, sočivo, leblebije, žitarice sa celim zrnom (integralne žitarice) pirinač, kukuruzno brašno, ražano brašno, ovas… Podrazumeva se da se uglavnom jede riba, školjke, lignje… a od mesa se preporučuje pileće, gušćije, juneće i jagnjeće.

Od mlečnih proizvoda zastupljeni su sir i jogurt, a u ishrani su obavezna i jaja. Korišćenje ovih namernica je ključ za gubljenje kilograma i dobro zdravlje.

Izvor: Lepa&Srećna