Premda su nas upozorenja da izbegavamo belo brašno, beli šećer, so i mast naučili da skeptično gledamo namirnice bele boje, pečurke su izuzetna hrana koja bi trebalo da se svakog dana nađe na našem stolu.

Za početak, one imaju vrlo visoku koncentraciju dva važna antioksidansa - ergotioneina i glutationa koji štite organizam od degenerativnih procesa starenja. Obe moćne supstance su naročito važne u zaštiti od neuroloških bolesti, a smatra se da mogu da smanje rizik od Parkinsonove i Alchajmerovebolesti. Treba pojesti barem 5 šampinjona dnevno i to izbegavajući dužu termičku obradu, najbolje na brzinu ispečene.

Pečurke sadrže i vitamin D, koji je u prvobitnom stanju u manjoj količini. Ovaj vitamin je izuzetno važan za naš imunitet, toliko da je zvanično proglašen i lekom!

Međutim, u pečurkama ima daleko manje ovog vitamina  a mnogo više njegovog prekursora (laički rečeno, "prethodnika") koji se naziva  ergosterol. Zašto nam je ergosterol važan? Zato što se može lako pretvoriti u vitamin D izlaganjem pečuraka sunčevim zracima. Kako neki kažu, možete ga pretvoriti u "bombu" vitamina D. Kako da to uradite kod kuće, pročitajte OVDE. A u nekim zemljama mogu se već u prodavnici odabrati pečurke koje su tokom rasta bile izložene suncu i one uvek na pakovanju nose oznaku "UVB".

Pečurke - šampinjoni
Shutterstock  

Pečurke sadrže i selen, kao i više vitamina iz grupe B: riboflavin (B2), folnu kiselinu (B9), tiamin (B1), pantotenskukiselinu (B5) i niacin (B3).

Pečurke treba da što češće ubacujete u različita jela - u većinu jela sa mlevenim mesom, možete dodati šaku sitno seckanih šampinjona. Lep ukus će dati i sosu za pastu, ali i omletima, kajgani ili ćuftama. Tokom posta, pečurke možete pripremati uz ribu, pirinač, testeninu ili drugo povrće, a blago marinirane biće odličan proteinski dodatak svakoj salati.

Izvor: Lepa&Srećna