• Sastojci:
  • 160 g praziluka ili crnog luka
  • 650 g paradajza
  • 400 g svežih šampinjona
  • 200 g kuvanog paradajza
  • 200 g palente
  • 3-4 čena belog luka
  • 0,5 dl belog vina
  • 120 g sočiva
  • so, bosiljak, začini po ukusu
  • peršun i celer u listu

Priprema:

Palentu skuvajte po uputstvu sa kesice, sipajte je u tepsiju i, kada se ohladi, isecite na kocke.

Skuvajte sočivo. Praziluk sitno iseckajte i dinstajte na ulju dok ne omekša.

Dodajte šampinjone iseckane na listiće, dinstajte još desetak minuta, a zatim ubacite paradajz kome ste prethodni skinuli kožicu.

Dodajte seckani beli luk, dinstajte oko 30 minuta, pa sipajte kuvani paradajz i sve pažljivo izmešajte. Na kraju sipajte belo vino i začinite bosiljkom.

Tim sosom prelijte palentu i poslužite toplo.

Napomena: ovo jelo možete pripremati i bez ulja, ali onda izostavite dinstanje luka već ga kuvajte sa ostalim povrćem.

Izvor: Tajni kuvar