• Sastojci:
  • 150 g brašna
  • 1 jaje, 3 g soli
  • 2 supene kašike ulja
  • 200 ml mleka
  • 300 ml mineralne gazirane vode
  • 2 g sode bikarbone
  • Za nadev:
  • 250 g belog pilećeg mesa
  • 200 g pečuraka
  • 1 paradajz (150 g)
  • 1 praziluk – beli i zeleni deo
  • biber, 20 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 400 ml obranog mleka

U odgovarajućoj posudi umutiti jaje, so, ulje, pa postepeno dodavati brašno, a potom mleko i mineralnu vodu, stalno mešajući, vodeći računa da se ne stvore grudvice. Na kraju masi dodati sodu bikarbonu. Palačinke peći u dobro zagrejanom tiganju, prvo jednu stranu 2-3 minuta, a zatim polako okrenuti palačinku i nastaviti pečenje druge strane oko 1 minut. Gotove palačinke ređati na veći tanjir.

Piletinu iseći na kocke i dinstati na malo ulja, dodadi sitno sečene pečurke i praziluk sečen na kolutove i začiniti. U drugoj posudi rastopiti puter, dodati brašno, malo promešati i lagano naliti mlekom do željene gustine. Sos kuvati 7-8 minuta. Polovinu sosa sipati u piletinu i time filovati palačinke, koje ređamo u podmazan pleh. Složene palačinke preliti preostalim bešamelom i po vrhu poređati kolutove paradajza i sve to peći u rerni 15 minuta na 220 stepeni C.

Napomena:

Za odrasle osobe se preporučuje da u ishrani koriste mleko i mlečne proizvode od obranog ili poluobranog mleka. Pod obranim mlekom se podrazumeva mleko sa sadržajem mlečne masti manjim od 0.9%.

Savet lekara: Palačinke sa slanim nadevom od piletine i povrća mogu biti interesantan obrok za zdrave i aktivne osobe. Osobe koje iz zdravstvenih razloga vode računa o unosu masti pripremiće ih samo sa većom količinom povrća.

Izvor: Stetoskop