Azijska kuhinja može se lako prilagoditi našem ukusu, naročito ako uživate u pikantnoj, lepo začinjenoj hrani, piše Lepa & Srećna.

  • Sastojci:
  • 1 glavica luka
  • 500 gr pečuraka
  • 1-2 ljute papričice
  • 50 ml soja sosa
  • 4 kašike vinskog sirćeta
  • 300 gr nudli ili špageta
  • zeleno povrće ili začinske trave po izboru
  • susam
  • susamovo ulje
  • so i biber

Priprema:

Zagrejte ulju u šerpi sa dubokim dnom pa prodinstajte očišćen i sitno naseckan luk.

Posolite i pobiberite pa dodajte očišćene i naseckane pečurke.

Dodajte jednu seckanu papričicu i pečurke i dinstajte ih u sopstvenom soku dok ne omekšaju, petnaestak minuta. Sačekajte da tečnost potpuno ispari a pečurke dobiju tamnu smeđu nijansu.

Sipajte soja sos i sirće, pa nalijte oko litar i po vode.

Neka polako provri pa posolite i pobiberite.

Kuvajte na tihoj vatri da se svi ukusi sjedine petnaestak minuta.

U međuvremenu, skuvajte nudle u velikoj šerpi punoj posoljene vode i dobro ih ocedite.

Zeleno povrće po želji (blitvu, spanać, mlad kupus) možete da kratko obarite na pari ili da upržite na malo ulja - kako vi volite.

Dodajte nudle u čorbu, ostavite da kratko postoji pa servirajte u činijicama i dodajte zeleno povrće ili začinsko bilje po želji. Pospite susamom i dodajte ljutu papričicu po ukusu.

Napomene: ako nemate svežu, slobodno upotrebite alevu papriku ili još bolje, ljutu tucanu. Takođe, u originalnom receptu se koristi pirinčano sirće, ali lepo će ga zameniti i vinsko ili jabukovo - po želji. Umesto nudli, možete upotrebiti i drugu vrstu testenine.

Recept: Kuvarica Kika

Izvor: Lepa & Srećna