Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJI TEST ZA KORONU TREBA DA URADITE: PI-SI-AR, antigenski brzi test ili serološka analiza krvi

Retestiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno, rekla je Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut".

  Izvor: Shutterstock

Testiranje na korona virus obavlja se i kada neko ima simptome, ali i kada ih uopšte nema ali je bio u kontaktu sa zaraženom osobom. Takođe, testiranje traže i oni koji takve, rizične kontakte nisu imali, ali im je potvrda o negativnom testu potrebna iz nekih drugih razloga.

Možda će vas zanimati

Ko, kada i kojom vrstom testa bi trebalo da proveri da li je pozitivan na koronu?

Koliko bi osobe bez simptoma trebalo da budu u karantinu i da li se u ovom talasu epidemije radi novo testiranje onih koji su bili na bolničkom lečenju, ili u izolaciji? Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut", rekla je za RTS 1. novembra 2020. godine da retestiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.

Verica Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, izjavila je da je testiranje pi-si-ar metodom, koji je suveren za dijagnostikovanje kovida 19, u primeni od samog početka epidemije.

"Trajanjem epidemije došlo je i do razvoja testova za brzo otkrivanje virusa, koji se koriste pre svega kada imamo veliki broj inficiranih. U pitanju su antigenski testovi. Ako neko ima temperaturu i kašalj, njih (testove) treba uraditi za dva do tri dana od pojave simptoma. Na usluzi su domovi zdravlja, u kovidambulantama mogu da urade i to testiranje, rezultat stiže vrlo brzo i postavlja se dijagnoza kao da je urađen pi-si-ar test. Ako je antigenski test negativan a osoba ima simptome, tada je potreban pi-si-ar test", ističe Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, retestiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.

"Radi se o primeni protokola koji su utvrdili SZO i Evropski centar za kontrolu bolesti i Centar za kontrolu bolesti. Mi smo to primenili od avgusta. Posle 14 dana provedenih u kući, zaključkom lekara je završena i infektivnost za onoga ko je bio pozitivan na koronu. Kad je u pitanju lečenje u bolnici, lekar odlučuje koliko će još pacijent ostati u kućnim uslovima, ali retestiranje nije potrebno", kazala je Jovanovićeva.

Navodi da, prema stručnoj literaturi, nema infektivnosti posle 14 dana.

"Nije potrebno retestiranje, potrebno je pratiti simptome, obratiti se kovid ambulanti ako neko u vašem okruženju ima kovid 19. Do pojave simptoma treba primenjivati mere zaštite", istakla je Jovanovićeva.

Pošto se u svakodnevnom radu sreću s korona virusom, za zdravstvene radnike, kao i za ostale građane, važi isti princip.

Napominje da je dovoljan izveštaj lekara i da poslodavac na osnovu toga treba da primi zaposlenog.

Ukazuje da u našoj zemlji bliski kontakti ostaju u karantinu 14 dana.

"U nekim drugim zemljama taj period je skraćen na deset dana. Kod nas je 14 dana. Sve stručne preporuke se prate i ja verujem da će tokom vremena biti brojnih promena, ali na dobrobit svih nas. Sve što se primenjuje u svetu, praćenja i kontrola epidemije, primenjuje se i kod nas", zaključuje Jovanovićeva.

Povezane vesti

Izvor: RTS

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije