Bolna ukočenost vrata, ramena i leđa može biti prouzrokovana naglom temperaturnom razlikom, kada, na primer, iz tople prostorije izađete na hladan vazduh. Međutim, uzroci mogu biti brojni. Bol u vratu i potiljku je najrašireniji među starijima od 45 godina i više pogađa žene nego muškarce, ali nije tako redak ni kod mlađe generacije.

PROČITAJTE VIŠE: OSTEOPATIJA NOVA MEDICINSKA GRANA: oslobađa od bolova u zglobovima

– Najčešći uzroci su loše držanje tela i spavanje na neudobnom jastuku, što povećava napetost mišića ramena i vrata. Posebno su pogođeni ljudi koji rade sedeći, za kompjuterom, vozači, radnici na traci... Stres i pritisak pojačavaju simptome, a mišići između pršljenova posebno reaguju na psihički pritisak – objašnjava dr Maja Pavlović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije na VMA. 

Bol se ne sme zanemariti, posebno ako „zrači” kroz ruke i ako se oseća bockanje ili trnjenje, već se obavezno treba javiti lekaru. Najčešći uzroci su degenerativna oboljenja kičmenog stuba, kriva kičma, diskus hernija, upalne reumatske bolesti, osteoartritis i reumatoidni artritis, a ponekad i benigni ili maligni tumor. Bol u ramenu može biti i posledica upale zglobne vrećice (burze), tetiva i mišića. Ako se ne leči, upala dovodi do taloženja kalcijumovih soli u tetivama i sindroma „smrznuto rame”. 

Ukočen vrat i bolno ograničeni pokreti tog dela kičme, a ponekad i nemogućnost bilo kakvog pokreta, najčešći su simptomi. Ponekad se bol iz vratne kičme širi ka glavi i može biti praćen vrtoglavicom, mučninom, povraćanjem i zujanjem u ušima. Ako se bol širi u obe ruke, praćen trnjenjem, radi se o cervikobrahijalnom sindromu. 

Bolovi u ramenima mogu trajati duže vreme i biti jači pri izvođenju pokreta, ali se mogu ispoljiti i prilikom mirovanja, naročito noću. Pritom su pokreti bolno ograničeni (nemogućnost podizanja ruke, nošenja tereta).

KAKO DA SE OSLOBODITE BOLA U VRATU I RAMENIMA? SAZNAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

Kada postavi dijagnozu, lekar pacijentu savetuje mirovanje, eventualno nošenje cervikalne kragne da se rasterete vratni mišići i smanji bol, uz primenu lekova protiv bolova, za opuštanje mišića kao i antireumatika, uz različita lokalna sredstva u vidu kreme, masti ili gela, kojima se takođe postiže analgetski i antiupalni efekat. 

PROČITAJTE VIŠE: KADA OSTEOPENIJA PRELAZI U OSTEOPOROZU: kako se tumače rezultati meranja mineralne gustine kostiju (DEXA)

– Od fizikalnih procedura koriste se magnetna i elektro terapija, laser, ultrazvuk, šok-vejv kod kalcifikata u ramenom pojasu, kao i hidro, termo i kinezi terapija – vežbe za istezanje vrata, jačanje mišića ramenog pojasa, statičke vežbe, a sve radi postizanja pravilnog držanja tela. Takođe se mogu koristiti akupunktura, hiropraktika i masaža. U slučaju da rezultati izostanu, u lečenje treba uključiti psihoterapeuta – kaže naša sagovornica. 

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa & Srećna