Kloi Rejsbek (27) je dijagnostikovan oralni alergijski sindrom (OAS), alergija izazvana stvarima iz polena, 2005. godine, kada joj je bilo samo sedam godina. Ova mlada devojka ima ozbiljnu alergiju na voće i povrće, te nije pojela nijednu zelenu namirnicu više od 20 godina i tvrdi da bi čak i mali zalogaj mogao biti smrtonosan za nju.

Njeni simptomi su se prvi put pojavili nakon što je u školi zagrizla breskvu, što je uzrokovalo oteklinu na usnama i svrab u grlu. Potražila je pomoć od školskih medicinskih sestara, ali je osećala da je nisu shvatile ozbiljno. Nekoliko dana kasnije pojela je jabuku i doživela iste reakcije.

Razvila je strah od hrane

Odmah je otišla kod lekara, a testovi krvi utvrdili su da pati od više alergija, te je poslana na dalju obradu specijalisti alergologu. Testiranja na koži otkrila su dugačak spisak namirnica na koje je alergična.

Alergična je na 15 različitih vrsta voća, povrća i orašastih plodova, uključujući banane, kivi, šargarepu, bademe i paprike. Zbog toga je razvila "strah od hrane" i oslanja se na multivitaminske dodatke ishrani kako bi zadovoljila potrebe organizma, a uvek nosi lek u slučaju da doživi anafilaktički šok.

Rejsbek kaže da su se njene alergije pojavile niotkuda.

"Mogla sam normalno jesti voće i povrće bez ikakvih problema, ali nakon tog jednog zalogaja breskve, moj odnos sa hranom drastično se promenio", objasnila je.

"Ako pojedem bilo koju od spornih namirnica, usne mi oteku, grlo me svrbi, a u ustima mi se pojave kvržice. Srećom, moji simptomi obično nisu teški, ali uvek je prisutan strah dok jedem. Zbog toga mi je hrana izazov i sada se moram oslanjati na multivitamine svaki dan kako bih dobila potrebne hranljive stvari", dodala je.

voce pomorandze ananas.jpg
Foto: Shutterstock

Pre nego što je napunila sedam godina nije imala nikakvih problema sa voćem i povrćem. No, nakon reakcija na breskvu i jabuku, isprva joj je rečeno da njene alergije nisu ozbiljne i savetovano joj je da se ne brine. Međutim, kada su njeni simptomi postali ozbiljniji, Rejsbek i njena majka potražile su lekarsku pomoć. Testovi krvi potvrdili su alergiju na jabuke, breskve, nektarine, šljive i trešnje. S vremenom su njene reakcije proširene na druge namirnice, uključujući kivi i bademe.

Nedavno je počela jesti maline

"Mama i ja još nismo znale šta uzrokuje ove reakcije, pa smo se vratile lekaru, koji me uputio alergologu. Nakon testa na koži, saznala sam da sam alergična na brojne namirnice", ispričala je.

U januaru 2005. godine lekari su im objasnili kako bi samo jedan mali komadić voća na koji je alergična za nju mogao biti koban, što je bilo zastrašujuće za sedmogodišnjakinju. Propisani su joj lekovi, a cela situacija bila je jako zbunjujuća za nju. Zbog toga je njen odnos sa hranom postao izuzetno težak. Postoji voće i povrće koje se boji probati, uključujući jagode, dinje, mango i borovnice, a zelenu hranu izbegava poslednjih 20 godina.

Društveni događaji su za nju izazov, često nosi svoju hranu kako bi izbegla mogućnost da slučajno pojede nešto što bi joj moglo naškoditi, te izbegla neugodne razgovore o prehrambenim izborima. U ekstremnim slučajevima, čak traži dečka da opere zube nakon što pojede bilo šta na šta je alergična, kako bi sprečila reakciju na njenim usnama ako se poljube.

zena poljubac i srce
Foto: Shutterstock

"Frustrira me kad mi neko kuva jer je moje stanje teško za poverovati. Brinem se da to neće shvatiti ozbiljno i da bih mogla nastradati. Kada idem u supermarket ili restoran, stalno proveravam sastojke kako bih se osigurala. To je postala svojevrsna fobija", objašnjava.

Njena ishrana je ograničena uglavnom na "bež" hranu, poput testenine, riže, te ribu, meso i mlečne proizvode. Ne postoji poznati lek za ovaj problem. Međutim, ove godine počela je postepeno i sa oprezom uvoditi nove namirnice u ishranu testirajući hoće li imati alergijsku reakciju. Nada se da će uspeti izgraditi zdraviji odnos sa hranom bez konstantnog straha.

Ovo su namirnice na koje je alergična:

  • Jabuka
  • Breskva
  • Šljiva
  • Nektarina
  • Trešnja
  • Banana
  • Kivi
  • Šargarepa
  • Spanać
  • Paprika
  • Peršun
  • Bademi
  • Lešnici
  • Avokado
  • Sirov paradajz

Pročitajte još i šta je MCAS sindrom, takođe povezan sa alergijama.

BONUS VIDEO:

04:13
ALERGIJE NISU SAMO DOSADA, MOGU DA BUDU OPASNE PO ŽIVOT! Šundić Vardić: Za vreme polenskih alergija, POVEĆAN JE BROJ SAMOUBISTAVA Izvor: Kurir TV