Dnevna doza vitamina C veoma je važna za život. On nije značajan samo za jak odbrambeni sistem, već je potreban i za elastičnost kože i tetiva kao i za čvrstinu zuba i kostiju.

Osim toga, vitamin C učestvuje u proizvodnji hormona sreće koji pomaže dobro raspoloženje. I još jedan bitan aspekt: ova važna materija čini slobodne radikale neškodljivim. To su agresivne kombinacije kiseonika koje svakodnevno nastaju u telu i koje su glavni uzročnik starenja.

Najbolji izvori vitamina su voće i povrće. Pri tome ne morate uopšte da tragate za egzotičnim i citrusnim voćem. I vaša bašta nudi veliki izbor. Da biste uneli preporučenih 100 militgrama, pojedite punu šaku crnih ribizli i porciju spanaća. I paprika, zova, brokoli ili druge kupusne vrste daju potrebnu dnevnu porciju.

Apsolutni pobednik je australijska zelena šljiva sa oko 3.100 mg. Međutim, i “obične” biljke iz naših bašti predstavljaju odlične izvore C vitamina. Evo pregleda najbogatijih:

  • Šipak: 1.250 mg
  • Pasji trn: 700 mg
  • Crna zova: 260 mg
  • Mirođija: do 210 mg
  • Peršun: 160 mg
  • Kupus: 150 mg
  • Brokoli: 115 mg
  • Crvena paprika: 110 mg
  • Komorac: 95 mg
  • Spanac: 90 mg
  • Jagode: 80 mg
  • Limun: 50 mg
  • Crveni kupus: 50 mg

Izvor: Moja lepa bašta