Dok se Srbija priprema za treći talas korona virusa i delta soja koji je već otkriven u zemlji, mnogi dalje muče muku sa posledicama preležanog kovida.

"Evo ja sam u novembru imala kovid, u aprilu su mi utvrdili perikarditis, dakle više meseci kasnije mi je postavljena dijagnoza", rekla je voditeljka Marija Savić Stamenić u Jutarnjem programu tokom razgovora sa kardiologom dr Dejanom Simeunovićem.

Doktor je potvrdio da nakon preležanih virusnih infekcija, među kojima je i korona, nekoliko meseci postoji rizik od pogoršanja ili dalje upale.

"Čak i pacijenti koji su imali kovid, lakši oblik, dakle ne težu kliničku sliku ili upalu pluća, mogu imati kasnije upalu srčanog mišića ili ovojnice", rekao je dr Simeunović.

Perikarditis je upala perikarda - srčane maramice - bolest koja se načešće javlja kao komplikacija neke bolesti ili u sklopu nekog drugog oboljenja.

Moguće je da se javi tokom infarkta, posle neke traume ali i posle zračenja, a od infektivnih uzročnika mogući su i virusi, ali i bakterije, gljivice i paraziti.

Bol u grudima je jedan od najčešćih simptoma i zato se mnogi uplaše da je reč o infarktu. Ovaj bol takođe može da se širi, kao kad je reč o srčanom udaru, pa boli i desna ruka ili levo rame, a ponekad i leđa, odnosno mišić trapezijus. Karakteristično je da se bol neće širiti u šaku, što ga čini jasno različitim od infarkta.

Pacijenti se žale i stalnu blago povišenu temperaturu - oko 37,5C lako se umaraju i stalno osećaju malaksalost. Moguće je da se jave otoci na nogama, a srčana radnja je poremećena - dolazi do tahikardije ili aritmije. Kovid 19 se sve češće pominje kao uzročnik perikarditisa, a posebno su u riziku oni pacijenti koji su imali lakše simptome pa su ga "preležali na nogama".

Obično ne shvatamo da je mirovanje veoma važno kad nas "zakači" neka infekcija disajnih puteva, upravo radi zdravlja srca.

Terapija može da potraje dosta dugo, i više od mesec dana ali je neophodno da je se maksimalno pridržavate da ne bi došlo do daljih komplikacija. Lečite se isključivo po savetu lekara, a trudite se i da mirujete i uzimate sve preporučene lekove.

Izvor: Lepa&Srećna