Modna dizajnerka Viktorija Bekam je među prvim javnim ličnostima priznala da je za njen porcelanski ten zaslužna i ishrana, a ne samo dobra nega. Naime, ona po savetu dermatologa svakoga dana jede losos jer je prepun minerala odgovornih za proizvodnju kolagena. Takođe, sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti kože.

"Imala sam jako problematičnu kožu, a onda sam u Los Anđelesu upoznala dermatologa doktora Herolda Lankera koji je zaista neverovatan. Rekao mi da jedem losos svakog dana. U čudu sam ga upitala ‘Zaista, baš svakog dana?' on je rekao ‘Da, za doručak, ručak i večeru', otkrila je jednom prilikom čuvena spajsica.

Kolagen je protein koji koži daje strukturu, elastičnost i usporava proces starenja. Ako ga ima dovoljno u organizmu, bore sporije nastaju, a ove četiri namirnice, pored lososa, utiču na povećanje kolagena:

Piletina

Pileći vrat i hrskavica bogat su izvor kolagena koji je dobar za kožu i zglobove, a pomažu i u lečenju artritisa. Ukoliko jedete zdrave količine mesa u kombinaciji s preporučenim dnevnim količinama povrća, tada vašoj koži pomažete da bude lepa i negovana.

Paradajz

Bogat je izvor vitamina C koji je izuzetno bitan za proizvodnju kolagena. Samo jedan jedini paradajz na dan može doprineti do 30 posto proizvodnje kolagena.

Belanca

Sadrže vezivno tkivo koje ima ogromne količine prolina neophodnog za proizvodnju kolagena. Jedite ih za doručak.

Agrumi

Kolagen traži puno vitamina C, zato jedite narandže, grejp i limun kad god možete.

Beli luk

Beli luk se može dodati u mnoga jela tiokom kuvanja, a izvrstan je saveznik u proizvodnji kolagena.

 Izvor: Lepa&Srećna