Citrulin je sastojak o kome više znaju bodibilderi nego osobe koje pate od visokog pritiska. Ipak, on može da bude koristan i za jedne i za druge.

Naime, ova aminokiselina igra važnu ulogu u takozvanom ciklusu uree tokom kojeg se smanjuje nivo amonijaka i izbacuju štetne materije iz organizma.

Pokazalo se da citrulin može da doprinese i širenju krvnih sudova i samim tim utiče na snižavanje pritiska. Ova supstanca se u suplementima najčešće kombinuje sa jabučnom kiselinom, a tako dobijena kombinacija se naziva citrulin malat i pomaže da imamo više energije i štiti mišiće od napora. Više istraživanja je pokazalo da je pogodan kako za bodibildere i dizače tegova, tako i za bicikliste i neke druge sportiste, naročito za one koji nisu u top formi.

Zbog dilatacije krvnih sudova, ovaj suplement može da pomogne i pri erektilnoj disfunkciji ali se njegovo dejstvo kod impotencije i dalje ispituje. 

Koristi se najviše do tri grama dnevno, ali isključivo uz konsultaciju sa lekarom. Mlađi od 18 godina, trudnice i dojilje ne smeju da ga koriste. Ako tražite prirodne načine da oborite visok pritisak, ovo je recept za vas. 

Izvor: Lepa&Srećna