Srčani udar nekoga pogodi otprilike svake 43 sekunde. Pojavljuje se kada je protok krvi koji dovodi kiseonik u srčani mišić ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut. To se dešava jer se arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu polako suziti zbog nakupljenih masnoća i holesterola. Iako pre samog srčanog udara telo šalje upozoravajuće signale često ih zanemarujemo.

Kod žene su simptomi često netipčni, pa ih često ne povezuju sa tako ozbiljnim stanjem, a žene koje su preživele infarkt budu iznenađene jer misle da im je malaksalost organizma nastupila usled gripa. Donosimo šest simptoma srčanog udara koji pogađaju žene.

Bol u leđima ili rukama

Često nam se tokom dana dogodi da nas zabole, leđa ili ruka, što pripisujemo nezgodnom položaju sedenja, ili nekoj fizičkoj aktivnosti koju smo imali tokom dana. Ipak, ako je bol iznenadna i jaka, a posebno ako se dogodi tokom noći, vreme je posetu lekaru.

Bol u stomaku i mučnina

Simptom koji je tipičan za trovanje hranom ili virus. Zato žene retko posumnjaju na srčani udar ako ih preseče jak bol u stomaku. Ipak, ako ovo stanje ne prolazi, a uz to osećate pritisak u grudima, hitno posetite lekara.

Hladan znoj

Često ovo stanje povezujemo sa stresom i nervozom, lošim danom na poslu ili tenzijom nakon partnerske svađe. Ovo je najčešči simptom srčanog udara kod žena. Ako vam se to dogodilo prvi put posetite lekara.

Nedostatak vazduha i vrtoglavica

Ako se osećate kao da ste trčale maraton a niste se pokrenule vreme je da se ozbiljno zabrinete. Nedostatak daha i vrtoglavica posebno u kombinaciji sa još nekim od navedenih simptoma znak su za alarm.

Neobjašnjiv umor

Svakodnevne aktivnosti vam predstavljaju veliki napor, budite se umorni - to je razlog za veliku brigu. Jedno istraživanje pokazuje da je čak 70 odsto žena koje su preživele infarkt navelo da se čak mesec dana pre toga osećalo umorno.

 Izvor: Lepa&Srećna