COVID-19, pored tegoba koje izaziva na plućima, srcu i bubrezima, prate i promene na koži u vidu crvenila, koje predstavljaju vrstu varititisa, odnosno, zapaljenje krvnih sudova.

Međutim, ove kožne manifestacije generalno nisu toliko česte kod zaraženih virusom korona. Prema dosadašnjim istraživanjima, crveni pečati mogu da se jave po čitavom telu, čak i na nožnim prstima.

Profesor dr Danica Tiodorović, iz Kliničkog centra Niš, kaže da postoje različite promene na koži tela koje se mogu manifestovati kao posledica kovida 19.

- To su pečati u vidu crvenila, a mogu se pojaviti na koži čitavog tela - objašnjava, za "Novosti", prof. Tiodorović. - U Italiji su zabeležene promene na distalnim falankama nožnih prstiju, što je i publikovano. Ovo crvenilo na prstima može nekad biti praćeno osećajem žarenja, bola i svraba. Takvi simptomi smatraju se karakterističnim za manifestaciju kovida 19.

Promene na koži može izazvati svaka virusna infekcija, naglašava naša sagovornica. Virus korona je i dalje prilično nerazjašnjen, ali ovaj vid crvenila na najvećem ljudskom organu lekari zasada objašnjavaju kao određenu vrstu varititisa, tačnije, zapaljenja krvnih sudova.

U Srbiji nisu zabeleženi slučajevi pacijenata koji su imali ove simptome, za razliku od sveta, gde se crvenilo primećivalo najviše kod dece zaražene virusom korone u SAD. Međutim, kod nas je bilo obolelih od kovida 19 koji su dobili herpes zoster na koži.

- U klinici za anesteziologiju i pulmologiju Kliničkog centra Niš bila je pacijentkinja obolela od kovida 19 koja je imala obostranu pneumoniju, odnosno, upalu pluća, ali i herpes zoster na licu - navodi, za naš list, dr Tiodorović.

- Tokom razgovora s kolegama iz Italije, saznala sam da su oni primetili da pacijenti sa kovidom 19 razvijaju herpes zoster, ali stručni radovi o tome još nisu objavljeni.

U našem svakodnevnom kliničkom radu videli smo da se, uz pad imuniteta, logično, javlja i herpes zoster. Ova pacijentkinja je bila izuzetno imunosuprimirana.

Precizan broj zaraženih osoba od kovida 19 u svetu koji su imali crvene pečate po koži i nožnim prstima još ne postoji. Očekuje se da će statistika o tome, kao i sve ostale u vezi s nedovoljno poznatim virusom, biti objavljena kasnije.

Lekari u kovid-ambulantama moraju da obrate pažnju i na ovaj simptom virusa korona, jer se može desiti da i asimptomski pacijenti, oni bez ikakvih tegoba, mogu imati crvene pečate na koži.

Crvenilo na koži tela kao posledica virusa korona povlače se spontano - istakla je prof. dr Danica Tiodorović. Posebna, dodatna terpija zbog toga nema potrebe da se prepisuje pacijentima sa ovim simptomom da bi se crveni pečati uklonil

Tekst: A. Vojinović

Izvor: Novostii.