Letnja vrućina je opasna i za zdrave osobe a kamoli za one koji imaju srčane tegobe.

Ako se tome doda i vežbanje, koje se inače savetuje u sklopu zdravog načina života, rizik se u velikoj meri povećava.

Lekari upozoravaju da, kad god naša telesna temperatura poraste, srce počinje da kuca deset otkucaja u minutu brže! Rezultat je dramatičan napor i stres za srčani mišić.

Po vrelom danu, srce pumpa daleko više krvi nego u hladnim periodima - između dva i četiri puta više! Dodatno, znojenje pojačava pritisak na vaš kardiovaskularni sistem. Telo izbacuje i važne elemente kao što su natrijum, kalijum i drugi minerali pa se organizam bori da zadrži vodu i održi ravnotežu važnih sastojaka.

Svi zahtevi koje namećemo svom telu su veći po ovakvom vremenu.

Kad poraste temperatura preko 30 C stepeni, vežbanje je dozvoljeno samo u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

Bolesnicima se savetuje poseban oprez. Izuzetno je važna laka hrana i, pre svega, dosta voća i povrća kojima ćemo nadoknaditi izgubljene minerale.

Izbegavajte masnoće i jako začinjenu hranu, potpuno obustavite alkohol i gazirana pića, smanjite korišćenje pića sa kofeinom na minimum. Ako patite od hipertenzije, forsirajte namirnice koje snižavaju pritisak.

Ipak, najopasnije nije uvek zagrevanje već hlađenje tela - što mnogi ne uzimaju dovoljno ozbiljno. Najvažnije je kako ćete koristiti klimu. Dešava se da ljudi nameste hlađenje tako da temperatura bude i do 15 stepeni niža od spoljašnje. Takav šok je najopasniji za kardiovaskularni sistem.

Zbog naglog hlađenja moguće je i naglo sužavanje arterija a to za posledicu može imati aritmiju ili čak i infarkt. Posebno je opasno što se to može desiti čak i onima koji nisu svesni da imaju neku srčanu manu.

Izvor: Lepa&Srećna