Mnogi od nas ne poštuju odlazak na spavanje u vreme koje lekari preporučuju. Nespavanje do kasno u noć, previše ili premalo sati sna, insomnija, umor i druge tegobe mogu biti izazvane nepravilnim spavanjem i brigom o organizmu. Stručnjaci apeluju da je za organizam, um i razum veoma važno spavati od 1 do 3 sata posle ponoći zbog toga što se tako jača nervni, imuni i mišićni sistem.

Pojedini veruju da je ovo vreme povezano sa plimom i osekom, koji imaju veoma povoljan uticaj na spokoj našeg tela.

Odlazak u krevet ne bi trebao da bude nakon 23 časa zbog zdravlja organizma. Najbolje vreme za spavanje je 22 časa i 6 ujutro, a sve to zbog zdravlja organizma i osećaja odmora. Tačnije, 22:10 je najbolje vreme za gašenje svetla i odmor tela.

Stručnjaci tvrde da tokom noći imamo 5 faza spavanja, tačnije ciklusi koji traju po 90 minuta i sve do 8 časova. Tokom faza spavanja/ciklusa imamo četiri "ne-REM" faze i jednu REM fazu sna, koje se ponavljaju tokom noći sve dok se ne probudimo. U prvoj fazi je san najslabiji, a u četvrtoj najdublji, a poslednja faza jeste ono što sanjamo i tada smo najčešće najbliži budnom stanju.

Postoji biološki sat unutar našeg organizma zbog čega je posebno važan san. Tokom tog perioda se obnavljaju mnoge funkcije organizma, a mi smo izdvojili kako izgleda ta satnica.

21-22: telo eliminiše toksine iz imunog sistema,
22-01: jetra se regeneriše i eliminiše otrove,
01-03: koštana srž stvara krv,
03-05: obnavljaju se pluća,
05-07: regeneracija debelog creva i redukovanje toksina.

Izvor: Lepa&Srećna