Masne naslage na stomaku ne samo da kvare figuru već su i najopasnije po zdravlje, piše Lepa & Srećna.

U pitanju su takozvane visceralne masti, one koje oblažu masnim naslagama sve unutrašnje organe i ugrožavaju njihov normalan rad.

Njihovo taloženje je u velikoj meri povezano sa namirnicama u redovnoj ishrani, ali naučnici su otkrili da i način na koji raspoređujemo svoje obroke tokom dana i te kako utiče na smanjenje visceralnih masti.

Njihove teške posledice uključuju srčana oboljenja, Alchajmerovu bolest, dijabetes tipa 2, kao i visok holesterol i rizik od srčanog i moždanog udara.

Čak i bez promene sastava redovne ishrane, može se mnogo toga uraditi da se smanje masne naslage na stomaku.

Najefikasnije sredstvo, po mišljenju nutricionista, je naizmenično gladovanje.

Ovo je poseban režim ishrane koji je zapravo jednostavno sprovesti. Sve što je potrebno jeste da pratite koliko vremena prolazi između vašeg poslednjeg obroka u toku dana i prvog obroka narednog jutra.

Najčešće, ovaj period pri naizmeničnom gladovanju traje 16 sati. Tako, ako ste večerali sinoć 20 časova, ne bi trebalo da bilo šta jedete sve do 12 časova danas.

Ako volite da doručkujete rano, recimo, oko 8 sati, onda prethodnog dana ne smete jesti ništa posle 16 časova. Nije toliko važno, smatraju svi koji se zalažu za ovaj vid mršavljenja u koliko sati je večera, mada treba da je podesite i da ne odete na spavanje punog stomaka.

Važniji je taj period kad se organizam "odmara" od unošenja nove hrane i počinju procesi samoizlečenja i regeneracije tela.

Naizmenično gladovanje i jedenje može da se rasporedi i u dužim intervalima, pa tako mnogi pokušavaju da gladuju i po 20 pa čak i 24 sata.

Ključ je, kažu nutricionisti, da nađete idealan režim ishrane u kojem vaše telo uspeva da istopi masne naslage i oslobodi organe njihovog štetnog dejstva.

Prve rezultate možete da primetite već za šest nedelja, a maksimalan period u kojem mora doći do mršavljenja u predelu struka je 24 nedelje.

Imajte na umu da je čak i smanjenje masnih naslaga od 10 odsto velika pomoć za vaše telo.

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna