Nema goreg osećaja od onog kada vam je potreban dobar i čvrst san za odmor, a vi ne prestajete da se okrećete u pokušaju da nađete udobnu pozu u kojoj vas stomak neće mučiti.

Puno faktora utiče na kvalitet vašeg sna, a hrana koju jedete predveče je jedan je od njih. Postoje razne namirnice koje mogu dovesti do toga da se budite u toku noći ako je konzumirate neposredno pre odlaska na spavanje.

To su uglavnom one koje je teško svariti, pa izaziva gorušicu i kiselinu. Probajte da je izbegnete, ako ne u potpunosti, makar nekoliko sati pre nego što legnete.

Pržena hrana

Hrana sa velikim sadržajem masti, poput pržene piletine ili pomfrita, nije pametan izbor za ishranu pre spavanja. Ona se teško vari i može dovesti do povratka kiseline u jednjak, što je veoma neprijatno. Ovo takođe važi i za krofne.

Gazirana pića

Kada konzumiramo pića koja sadrže ugljen-dioksid, to može dovesti do nadutosti i pritiska u stomaku, zbog koga se možemo probuditi usred noći. To se odnosi na sve vrste gaziranih pića.

Sokovi

Sokovi od voća poput narandže, grejpfruta ili ananasa imaju visoku kiselost koja nikako ne prija našem oganizmu tokom večeri i noći. Zato se preporučuje da se konzumiraju ranije u toku dana.

Čokolada

Čokolada nas može osloboditi stresa i opustiti, ali postoji jedan faktor zbog koga je ne treba jesti pre spavanja, a to je činjenica da sadrži kofein. Istina je da ga u njoj nema u tolikoj meri kao u kafi ili čaju, ali svakako može izazvati nesanicu.

Crveno meso

Crveno meso ima koristi za organizam, ali je veoma teško za varenje. Za to je potrebno preusmeravanje krvi u digestivni sistem, a to može izazvati okretanje u krevetu i nemiran san tokom cele noći.

Šećer

Šećer iz hrane koju pojedete uveče može uticati na nivo šećera u vašoj krvi, što može dovesti do buđenja u toku noći i to čak i iz dubokog sna. Bez obzira koliko može delovati primamljivo, izbegavajte šećer predveče kako se ne biste probudili umorni.

Izvor: Stil