Mršavljenje tokom spavanja, zvuči zaista savršeno i neverovatno, ali četvorica doktora Detlef Pape, Rudolf Švarc, Elmar Trunc-Karlizi i Helmut Gilesen i autori knjige “Mršavite u snu”, smatraju drugačije. Naime, oni tvrde da mršavljenje u snu ima svoja dva temelja: insulinsku odvojenu ishranu i kretanje u ritmu biološkog sata.

Načelo insulinske odvojene ishrane

Tajna formule vitkosti je u pravilnom raspoređivanju hranljivih namirnica za jutro, podne i veče. Ujutru treba jesti ugljene hidrate kako bi se dobila početna energija za dan. U podne je na programu zdrava mešana hrana, a uveče se postavljaju temelji za razgradnju masti tokom noći. Dosta belančevina kombinovanih sa povrćem i salatama čine vas sitim i uvode u procese koji vam omogućavaju da mršavite dok spavate.

Jako je bitno da prođe pet sati između obroka, a međuobroci su strogo zabranjeni. Samo na takav način između obroka može opet da padne nivo šećera u krvi i da se zaustavi proizvodnja hormona debljanja, insulina.

Kretanje u ritmu biološkog sata

Ovde je najbitnije da uskladite večernje bavljenje sportom i sagorevanje masti u dinamičnoj svakodnevici. Rano veče je najefektnije za trening mišića, a obrok sa belančevinama pomaže u njihovoj izgradnji. Vežbe kojima se tope masti i pospešuje izgradnja mišića traje celu noć. Lezite što pre u krevet i spavajte dugo kako bi hormoni mršavljenja imali dovoljno vremena za svoj marljiv rad. Noćno topljenje masti možete produžiti laganim treningom pre doručka.

Kod ove teorije mršavljenja u snu, najbitnije je da se pravilno hranite i krećete što više - i to kombinujete sa vežbama izdržljivosti i izgradnje mišića, jer sve to pospešuje metabolizam. Gojazne osobe gube težinu prema tipu i postepeno, i ne moraju da se boje jo-jo efekta. A ko ima normalnu težinu, s formulom mršavljenja u snu može dugoročno da održava težinu i spreči bolesti.

 Izvor: Lepa&Srećna