Šetnja je najjednostavniji način da uvedete praksu redovnog vežbanja u život, kao i da se oslobodite viška kilograma. Besplatna je, laka, troši redovno dobar broj kalorija. Međutim, to ne znači da treba da šetkate od izloga do izloga, ali ni da se upustite u zahtevne pešačke ture po prirodi.

Naročito nemojte krenuti u planinske "pohode" sa prvim lepim vremenom ako nemate kondicije od ranije. Hodanje će vam doneti najviše dobrobiti ako uspete da ga uklopite u svoj redovan dnevni ritam. Pritom, valja voditi računa o opterećenju stopala, kolena i kukova, naročito ako niste bili previše sportski nastrojeni do sada.

Za početak, obezbedite sebi odgovarajuću obuću. Idealne su patike, namenjene za trčanje, sa dovoljno elastičnom podlogom za stopalo i čvrstom podrškom za skočne zglobove. Birajte komotne, krenite u kupovinu uvek popodne, kad je noga već malo otečena. Uvek zašnirajte pertle do vrha i vežite ih. 

Odeća treba da bude lagana, ali i da vas štiti od vetra. Sa sobom obavezno nosite flašicu s vodom, najbolje u malom rancu koji će biti na leđima, tako da vam ruke ostanu slobodne. Planirajte trideset minuta za aktivnu šetnju. Prvih pet minuta koračajte sporije, dok se telo malo ne zagreje - oko 40 km na čas, što je oko 80 koraka u minutu. 

Zatim pojačajte tempo na oko 120 koraka u minutu, vodite računa da ruke takođe "rade", savijene u laktovima. Udišite kroz nos i izdišite vazduh na usta. Izbegavajte bilo kakvo ćaskanje tokom ovog perioda, koji treba da traje oko dvadeset minuta. Na kraju, vratite se na prvobitni tempo i koračajte još pet minuta da se telo polako ohladi. Ako ne planirate dalje vežbanje nakon ovog kardio treninga, obavezno istegnite mišiće nogu.

Izvor: Lepa&Srećna