Helena Hanson je svakog dana jela velike porcije brze hrane, uživala u slatkišima i pila alkohol, ali kada je shvatila da ima 150 kilograma odlučila je da smrša, a ovaj trik joj je mnogo pomogao, piše Lepa & srećna.

Pošto se nije dobro osećala u svojoj koži i ogroman višak kilograma je negativno uticao na zdravlje, Helena je odlučila da promeni ishranu i usvoji jednu zdravu naviku. Naime, ona je odlučila da svakog dana pešeči 10 minuta, a u jelovniku je beli hleb zamenila integralnim, za ručak je sama pravila salate i izbacila je visokokalorične slatkiše i pića sa puno šećera.

Nakon 18 meseci Helena je izubila 25 kilograma, a zatim je hrabro nastavila i krajnji rezultat je minus 60 kilograma. Ovaj trik sa svakodnevnim pešačenjem od 10 minuta ništa vas ne košta, pa ukoliko i vi želite da se rešite viška kilograma isprobajte ga što pre.

Izvor: Lepa & srećna

10 TRIKOVA ZA SKIDANJE MASNIH NASLAGA SA STOMAKA: pratite ova pravila i salo sa stomaka će nestati

Ljudi se uglavnom goje u predelu stomaka, naročito kako stare, a evo kako da uz pomoć jednostavnih trikova skinete brzo i lako salo sa stomaka, piše Lepa & srećna.

Jedite namirnice bogate vlaknima, kao što je seme lana, avokado, prokelj i mahunarke. Izbegavajte hranu koja sadrži trans masti, kao što su margarin i ostali popularni namazi. Neka vaš jelovnik bude bogat proteinima, pa su neophodne namirnice poput mesa, ribe, mlečnih proizvoda i orašastih plodova. Budite fizički aktivni, a najviše će vam pomoći aktivni treninzi poput aerobika na kojima se brzo troše kalorije

Zamenite rafinisane ugljene hidrate neprerađenim kako biste ubrzali metabolizam. Izbegavajte slatkiše, naročito one koji sadrže veliku količinu fruktoze. Izbegavajte alkoholna pića, kuvajte na kokosovom ulju i zamenite voćne čajeve zelenim čajem. Najvažnije za kraj, pokušajte da smanjite stres koji je često jedan od glavnih okidača za gojaznost.

Izvor: Lepa & srećna

SMRŠAO JE 55 KILOGRAMA, A IZBACIO JE SAMO JEDNU STVAR IZ ISHRANE: evo kako da izgubite višak kilograma bez gladovanja

Kada je u javnosti pojavila njegova fotografija pre i posle dijete svi su bili šokirani, a evo kako je uspeo da izgubi 55 kilograma za 10 meseci, piše Lepa & srećna.

PROLČITAJTE JOŠ: 3 JEFTINE NAMIRNICE ŠTITE OD BOLESTI I TOPE SALO: hrana za mršavljenje i zdravlje celog tela

Čovek pod nadimkom Pievo odlučio je da započne sa procesom mršavljenja kada je dosegnuo težinu od 155 kilograma. Nakon 10 meseci masne naslage sa njegovog stomaka su nestale, a uspeo je da smrša čak 55 kilograma. Njegova tajna krije se u izbacivanju jedne namirnice iz dijete - alkoholnih pića.

Pored toga, on je vežbao u teretani dva puta dnevno (kardio i intezivne treninge), skoro svakog dana. Nikada nije preskako dnevnu šetnju, planirao je nedeljni jelovnik početkom svake sedmice i pio je dosta vode. Nakon ovog procesa mršavljenja Pievo ima 100 kilograma i tu ne planira da se zaustavi. Ukoliko i vi imate problema sa viškom kilograma, probajte ovaj superioran proces mršavljenja. Možda i vaše telo bude remek delo neverovatne transformacije

Izvor: Lepa & srećna

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA MOKRAĆNU INFEKCIJU: evo kako da prepoznate opasnu infekciju na vreme

Skoro svaki čovek, naročito žene, bar jednom u životu pati od urinarne infekcije, a evo koji simptomi ukazuju na ovo oboljenje, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA JEDETE TOKOM PRAZNIKA, A DA SE NE UGOJITE

Bol i osećaj neugodnosti tokom mokrenja je jedan od glavnih znakova za uzbunu. Zatim, konstanatan osećaj da vam se mokri, nemogućnost da istrpite do nužde, bolovi u donjem delu stomaka i osećaj nezadovoljstva i konstantnog umora.

Ako u urinu primetite krv ili urin ima neobičan miris to je jedan od znakova da hitno morate da se obratite lekaru. Pored ovih simptoma, na urinarne infekcije ukazuje i visoka temperatura i bolovi u leđima. Urinarne infekcije se uglavnom leče antibioticima, a žene mogu da ih izbegnu ukoliko tokom menstrualnog ciklusa koriste tampone, umesto uložaka, i izbegavaju dugačak boravak u kadi.

Izvor: Lepa & srećna

DA LI SE PRETERANO ZNOJITE: ova hrana zaustavlja znojenje i smanjuje nervozu

Znojenje je prirodan proces, ali preterano znojenje uglavnom čini da se osećamo neprijatno i neugodno, naročito na poslu ili javnom mestu, piše Lepa & srećna.

Najnovija istraživanja pokazuju da sladak krompir u jelovniku može da reguliše problem preteranog znojenja. Ovaj krompir, poznat i pod nazivom batat, sadrži vitamine i magnezijum, i pomaže da se umire nervi, reguliše stres i snizi krvni pritisak. Stres podstiče rad hormona i adrenalina, pa time i znojenja na nervnoj bazi, ali magnezijum iz krompira reguliše stres i sprečava znojenje.

Slatki krompir je bogat vitaminom B6 koji smanjuje rizik od degenerativnih bolesti, uključujući srčani udar, a vitamin D pozitivno uiče na zdravlje kostiju. Narandžasta boja slatkog krompira znači da ovo povrće ima visok nivo antioksidanata, a neka istraživanja dokazuju da karotenoid smanjuje rizik za razvoj kancera na plućima.

Izvor: Lepa & srećna

OVAJ SIMPTOM NE SMETE DA IGNORIŠETE: ovo je znak da ćete imati opasnu bolest u starosti

Demencija je bolest koja sve više uzima maha među starijom populacijom, ali rana dijagnoza može da spreči i uspori ovo stanje, piše Lepa & srećna.

Jedan od prvih znakova da osoba ima rizik da oboli od demencije jeste ponavljanje već ispričanih priča. Ponavljanje onoga što ste već ispričali ili počinjete da radite  posao koji ste već završili, znak je da dolazi do neurodegenerativne bolesti. Postavljanje pitanja na koja ste već dobili odgovor je takođe znak, a ponavljanje sličnog ponašanja ukazuje da je došlo do oštećenja moždanih ćelija.

Rana dijagnoza demencije pomaže da se takvo stanje uspori. Sa odgovarajućom terapijom i podrškom okruženja mnogi pacijenti sa demencijom žive aktivan i ispunjen život, ali stručnjaci apeluju da se mora što pre reagovati na prve simptome ove bolesti.

Izvor: Lepa & srećna

OVAKO NE SMETE DA UZIMATE VITAMIN C: cela Srbija pije ovako vitamine, a ne znaju koliko je opasno

Vitamini su neophodni za zdravlje i vitalnost organizma, ali retko ko zna da uzimanje tableta vitamina stvara ozbiljne probleme u organizmu, piše Lepa & srećna.

Istraživanja dokazuju da često uzimanje tableta vitamina može da stvori bolnu gorušicu. Ove tablete iritiraju jednjak i podstiču lučenje želudačne kiseline, a to je glavni uzrok jakih bolova u stomaku. Tablete vitamina su uglavnom prilično krupne i mogu da ugroze funkcionisanje mišićnog prstena, dela koji spaja želudac i jednjak.

Lekari ističu da, ukoliko patite zbog jake gorušice usled uzimanja tableta vitamina, treba što pre da prestanete sa njihovim korišćenjem. Ali, ukoliko su takvi vitamini predviđeni terapijom, a muči vas gorušica, savetuje se da promenite proizvođača leka i da birate tablete manje veličine. Stručnjaci nas podsećaju da dejstvo vitamina tableta još uvek nije detaljno istraženo, pa je najbolje da se okrenete klasičnom snadbevanju tela vitaminima i mineralima, preko zdrave hrane.

Izvor: Lepa & srećna

BRZI TEST ZDRAVLJA OTKRIVA DA LI SE U TELU RAZVIJA OPAKA BOLEST: evo kako da sami proverite zdravlje organa za samo 10 minuta

Utvrdite stanje pluća testom od dva minuta, štitne žlezde refleksima, a sluha pomoću ručnog sata!

Zdravstveni testovi mogu otkriti pojedinosti o stanju vaših očiju, pluća, creva, pa čak i štitne žlezde.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO NAM CENTRALNO GREJANJE UNIŠTAVA ZDRAVLJE: evo koje bolesti nastaju zbog velike toplote u kući

Iako su korisna preventiva, lekari upozoravaju da brzi testovi mnogo govore o našem zdravlju, ali nikako nisu zamena za redovne kontrole! Evo kako da sami proverite kako stoje stvari...

Creva

Usporen rad creva može biti znak upalnih bolesti i gastroenteritisa, a ređe tumora debelog creva. Da biste otkrili koliko dugo hrana putuje kroz vaš probavni sistem, pojedite malo slatkog kukuruza. Njegova žuta ljuska je nesvariva, pa ćete moći da izmerite vreme varenja. Ako se kukuruz u crevima zadržao duže od 72 sata, varenje je presporo.

Srce

Nepravilan rad srca znači pet puta veću verovatnoću od udara. Da biste ispitali njegov ritam, ispružite ruku s dlanom okrenutim prema gore. Srednji prst i kažiprst druge ruke stavite na nadlanicu. Kad osetite puls, nogom kuckajte u ritmu srca jedan minut. Ako je kucanje u ritmu sata, rad vašeg srca je u redu.

Mozak

Problemi s koordinacijom mogu upućivati na multiplu sklerozu i rizik od moždanog udara. Da biste testirali koordinaciju, sedite nasuprot nekog ukućanina. Sledite očima njegov prst dok ga pomiče levo-desno, pa pokušajte da ga dodirnete, a potom dotaknite svoj nos. Promašite li, to može biti znak neuroloških problema.

PROČITAJTE JOŠ: OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK GRLIĆA MATERICE: evo kako svaka žena može da otkrije podmuklu bolest na vreme

Štitna žlezda

Ispružite ruke s dlanovima prema dole i stavite na njih A4 papir. Ako ruke drhte, moguće je da je štitna žlezda proizvodi previše hormona, zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče.

Pluća

Zdravlje pluća možete brzo ispitati dvominutnim žustrim hodanjem ili penjanjem uz stepenice dok razgovarate s nekim. Vežbanje podstiče pluća da rade brže, a razgovor tokom uspona dodatno ih opterećuje. Ako ostanete bez daha ili otežano dišete, toliko da vam je neprijatno, vreme je za lekara.

Proverite sluh

Sluh sa starenjem polako, ali sigurno slabi. Da biste utvrdili u kakvom je stanju trenutno, potreban vam je ručni sat s kazaljkama i prostorija bez buke. Jedno uho dobro začepite prstom, a kraj drugog stavite ručni sat čiji se otkucaji dobro čuju. Osluškujte kucanje i lagano ga udaljavajte. Otkucaje bi trebalo da čujete i kad ruku potpuno ispružite, odnosno kad je sat za celu dužinu ruke udaljen od uha. Nakon što ste testirali jedno uvo, ponovite i sa drugim.

Izvor: Kurir