Ove namirnice ne mogu zameniti medicinska sredstva, ali mogu biti privremeno rešenje protiv bolova kada nemate ili ne želite da uzimate lekove.

1. Ananas

Prirodna hemikalija bromelain koja se nalazi u ananasu može da pomogne u smirivanju nadutosti, gasova, pa čak i zubobolje, a neke studije pokazuju da može pomoći i kod mršavljenja i ublažavanja upala.

2. Borovnice

Borovnice su prepune fitonutrijenata koji mogu smanjiti upalu i opustiti mišiće, a lekari kažu da redovna konzumacija borovnica može pomoći i kod lečenja infekcija mokraćnih puteva.

3. Đumbir

Zbog salicilata iz njega koji postaju salicilna kiselina, đumbir može pomoći u smirivanju istegnutih mišića, ali i u ublažavanju bolnih grčeva tokom menstruacije. Najbolji način da popijete đumbir je da skuvate čaj od đumbira i pijete ga dok je topao.

djumbir u prahu.jpg
Instagram / thegiftofgoods, Instagram / ayurvezdastes 

4. Kurkuma

Postoje naučni dokazi da kurkuma svojim protivupalnim i antiseptičkim svojstvima pomaže i kod bolova, a mleko od kurkume odavno se koristi za lečenje unutrašnjih povreda.

5. Trešnje

Antocijanin u trešnjama pruža olakšanje od bolova, kažu stručnjaci. Morate pojesti najmanje 20-25 trešanja da biste od njih imali koristi, a trešnje mogu pomoći i kod glavobolja, pa čak i bolova u zglobovima.

Izvor: Lepa&Srećna