Akupresura je tehnika iz domena alternativne medicine koja na prirodan način pozitivno utiče na telo. Reč je o ručnoj terapiji koja potiče iz Azije.

Izabrali smo za vas objašnjenje za šest akupresurnih tačaka preko kojih je moguće postići opuštanje određenih delova tela, bilo da je reč o glavobolji, bolu u stomaku ili stresu.

Glavobolja i stres

Kod glavobolje i stresa, kao i bola u ramenima trba masirati i pritiskati mesto na dlanu gde se spajaju palac i kažiprst.

Bol u želucu

Kod bola u želucu sa četiri prsta treba pritiskati površinu ispod kolena.

Išijas

Površina iza kolena je zona kojom se može tretirati išijas i artritis. Ovde, kao i kod ostalih tačaka, treba pritisak izvršiti na nekoliko sekindi, pa zaustaviti i tako naizmenično nekoliko puta.

Menstrualni problemi

Mnoge žene pate zbog bolova koje izaziva menstralni ciklus, a verovatn ne znaju da je bol lako ukloniti pomoću akupresure: lezite na stomak i sa oba dlana pritiskajte donji deo leđa.

Nikotinska zavisnost

Ono koji bi želeli da prestanu da puše, takođe mogu da potraže pomoć u aukupresuri: radi ovoga dovoljno je pritiskati gornji deo ušne školjke, i to nekoliko puta dnevno.

Stres i nesanica

Kod stresa ne samo da pomaže pritisak između palca i kažiprsta, več i na još dve tačke, i to na vratu, u gornjem delu gde počinje kosa, jer omasiranje ove tačke će odagnati nesanicu.

Tekst: Ivana Martić

Izvor: Lepa&Srećna