Ovo povrće može da se spremi na mnogo načina, pa izaberite onaj koji najviše volite i uživajte u svim blagodetima graška.

Porcija od pola šolje (ili 170 grama) zelenog graška sadrži 62 kalorije, od kojih 70% potiče od ugljenih hidrata i nudi mnoštvo vitamina i minerala, piše "Healthline".

Svež grašak je prepun vlakana

Porcija od pola šolje zelenog graška donosi 4 grama vlakana, što pomaže da ispunimo 26 preporučenih grama na dnevnom nivou.

"Uglavnom nerastvorljiva vlakna u grašku pomažu u sitosti, regulaciji apetita i poboljšanju varenja", kaže Šapiro, stručnjak za ishranu.

Svež grašak je dobar za srce

Ishrana bogata vlaknima može pozitivno da utiče na smanjenje rizika od razvoja srčanih bolesti, a grašak je odličan način da povećate količinu vlakana u ishrani.

"Grašak sadrži dobru količinu minerala koji su zdravi za srce, kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum", kaže Šapiro.

Kalijum je važan za snižavanje krvnog pritiska, a magnezijum je odgovoran za transport kalcijuma i kalijuma do srca.

4 razloga zašto je dobro jesti grašak
LepaiSrecna 

Imunološki sistem

Grašak u osnovi ima sve što je potrebno za podršku vašem imunološkom sistemu, uključujući 13% preporučene dnevne količine vitamina C, zdravu dozu vitamina E, cinka i antioksidanata.

Zdrave oči

Jedna porcija zelenog graška sadrži 24% preporučene dnevne količine vitamina A, koji je najpoznatiji vitamin kada je u pitanju kvalitet vida.

Izvor: Lepa&Srećna