Jak imunitet garantuje dobro zdravlje, odnosno visok nivo energije u organizmu koji nam pomaže da lakše završimo sve obaveze koje imamo tokom dana. Namirnice koje pomažu u brzom podizanju imuniteta su med, propolis, sveže voće i povrće. Kvalitetan san je vrlo važan, ali i dovoljan unos vode i čajeva tokom dana.

Uprkos lepom vremenu mnogi se žale na konstantan umor i pad energije. Međutim, važno je znati da hrana ima ključnu ulogu u određivanju nivoa energije. Koje namirnice će nam pomoći da se osećamo poletnije, za portal "Lepa&Srećna" govori nutricionista dijetetičar Milica Miščević Sladić.

Namirnice koje podižu energiju su crna čokolada, kofeinski čajevi, banane, voće, integralne žitarice (ovseni musli na primer), generalno hrana koja se lakše vari i pravilna kombinacija namirnica u obroku.

Koje vrste namirnica ne treba kombinovati?

Ne treba kombinovani koncentrovane proteine sa skrobastim povrćem i hlebom. Primer je meso i krompir za ručak, što mnogi praktikuju, pa uz to još i hleb. Takođe, više izvora koncentrovanih proteina dovodi do sporijeg varenja hrane u želucu ( primer - omlet jaja sa sirom se vari i do nekoliko sati). Sve to dovodi do nadimanja, truljenja hrane u želucu, stvaranja gasova u crevima, lošijeg varenja, pada energije, usporavanja metabolizma i slično.

Najbolji obrok za početak i kraj dana?

Obrok za početak dana treba da sadrži sve tri grupe makronutrijenata, što znači i proteine i ugljene hidrate i masti. Primer jednog takvog doručka je musli sa integralnim pahuljicama, voćem, orašastim plodovima i jogurtom, biljnim mlekom, kefirom. Za večeru nam je potrebna lakša hrana koja se lakše vari, jer se pripremamo za spavanje. Predlog večere može biti mladi sir sa salatom, tunjevina sa salatom, grilovano povrće sa salatom i slično.

Izvor: Lepa&Srećna