Vest da je vlada Španije odobrila nacrt zakona kojim se, između ostalog, omogućava plaćeno bolovanje ženama koje pate od bolnih menstruacija, izazvala je ogromno interesovanje. On mora da prođe i javnu raspravu pre parlamentarne procedure usvajanja, ali u mnogim medijima je konačno ova tema dobila na značaju.

Bolna menstruacija je vrlo česta pojava.  Prema nekim procenama, 80% žena ima bolove tokom menstruacije, različite jačine. Od sto žena, njih deset ima toliko jake bolove da nisu u stanju da obavljaju svoje uobičajene dnevne aktivnosti svakog meseca, u periodu od jednog do tri dana.

To su jaki grčevi ili probadanja u donjem delu stomaka, ali često se šire i ka leđima ili nogama.

"Osećam se kao da sam dobila kontrakcije pred porođaj. Kad me uhvati taj bolni grč, mogu samo da se skupim na stolici, zatvorim oči i okrenem glavu da mi neko ne vidi izraz lica", piše Ejmi na jednom ženskom portalu.

"Stegnem pesnice i tiho stenjem dok grč ne prođe, a tad mi lakne. Sve dok ne stigne sledeći... "

Veliko je pitanje i da li je statistika o 10 odsto najugroženijih žena tačna, jer mnoge misle da moraju da bol, prosto, trpe ćutke. Dešava se da članovi porodice, kolege, poslodavac, pa čak i lekari ne uzimaju menstrualne bolove za ozbiljno.

Često se smatra da "s tim mora da se živi normalno", što ženu sa bolnom menstruacijom dovodi u situaciju da se povlači i trpi čak i psihičke probleme. Sa druge strane, lekari svedoče da bol kod nekih žena bude toliko jak da se ona onesvesti, da čak ni infuzija analgetika ne može da pobedi bol u prvih par dana menstruacije.

Čak i žene koje imaju manje jake bolove, trpe druge tegobe tokom menstruacije - mučninu, glavobolju, povraćanje, zatvor ili proliv, bol u leđima i nogama, kao i gubitak apetita.

Veoma je važno da žena obavi sve neophodne preglede kako bi se isključila dijagnoza endometrioze, jer ona pogoršava menstrualne bolove. Za nju je neophodno posebno lečenje, a često i operacija.

Izvor: Lepa&Srećna