Kao izuzetan izvor antioksidansa, prokelj pomaže u ublažavanju velikog broja zdravstvenih tegoba. U tom smislu važan je za jačanje imuniteta, ali i kao čistač organizma od štetnih sastojaka jer pospešuje bolji rad creva.

Zbog kompleksa vitamina koje poseduje, sprečava nastanak osteoporoze i utiče na to da koža bude blistavija, mekša i sjajnija, za šta su naročito važni vitamini A i C. Takođe, pokazuje antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

Prokelj je pun vitamina K koji je zadužen za zdrave i jake kosti u ljudskom telu. Samo jedna šolja prokelja sadrži dovoljno dnevnih potreba organizma za vitaminom K. U kombinaciji sa žitaricama čini sjajan izvor proteina. Prokelj za jedno povrće sadrži zaista zavidnu količinu proteina, čak 4 grama po jednoj šolji. Najbolje bi bilo da ga kombinujete sa žitaricama jer su mu za balans neophodne amino kiseline.

Specifičan miris prokelja tokom pripreme nastaje zbog sulforafana, supstance koja sadrži sumpor, a pokazalo se da podstiče jetru u proizvodnji enzima zaslužnih za neutralizaciju toksičnih jedinjenja u organizmu. U prokelju se nalazi i relativno dobar izvor triptofana, aminokiseline koja pomaže regulisanje sna. Sastojak zeakstin takođe je zastupljen u plodovima ove biljke. On se selektivno apsorbuje u važan deo mrežnjače oka i ima zaštitnu funkciju kod filtriranja UV zraka sprečavajući oštećenja mrežnjače.

 Izvor: Lepa&Srećna