Umerenost je važna u svim poljima, a izbalansirana ishrana i fizička aktivnost za dobar životni stil apsolutno su obavezne. To znači regulisanje ili kontrolisanje unosa hrane, kao i količine i intenziteta fizičke aktivnosti. Previše ili premalo zdrave hrane ili vežbanja izaziva neuravnoteženost u zdravlju.

Baš kad se prejedemo ili se previše opustimo u udobnim foteljama, alarm u našim glavama nas podseća da su umerena ishrana i fizička aktivnost za izbalansiran životni stil izuzetno važne. Kada jedemo previše sirove hrane ili one bez ulja, telo prestaje da prihvata druge vrste hrane, što može da izazove zdravstvene probleme. Cilj bi trebalo da bude fleksibilno telo, a ne da se držimo jedne vrste dijete.

Nutricionisti savetuju koje vrste povrća su najbogatije vitaminima i mineralima, a u isto vreme imaju nisku energetsku vrednost i uz njih možete da smršate. S obzirom na to da su sve namirnice sa ovog spiska i dobri antioksidanti one pomažu u prevenciji karcinoma.

Spanać

Spanać je prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana. Bogat je fitonutrijentima, posebno beta-karotenom i luteinom, koji ga čine povrćem sa dosta antioksidanasa koji štite ćelije organizma, a neke studije su otkrile i da možda pomaže u prevenciji raka. U kombinaciji sa pečurkama spanać može da bude idealan izbor za ručak.

Šargarepa

Karakterističnu narandžastu boju šargarepe uzrokuje beta-karoten, koji se u organizmu ljudi metaboliše u vitamin A, ali samo kad su u crevima prisutne žučne kiseline. Pored toga, ona sadrži i vitamine B i C, ali je i bogata vlaknima, antioksidansima i mineralima. Šargarepa je veoma važna za zdravlje očiju, ali i za poboljšanje imuniteta.

Prokelj

Prokelj je klasično zimsko povrće je jedna od najzdravijih namirnica generalno. Sadrži puno antioksidanata, koji jačaju imuni sistem i održavaju zdravlje ćelija organizma. Prokelj je takođe bogat vlaknima, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A, C, K i B9.

Brokoli

Brokoli je važna namirnica za sve one koji vode računa o svom zdravlju. Korisna je i onima koji se bore sa viškom kilograma jer je niskokalorična a pri tom bogata vitaminima i mineralima. U svom sastavu sadrzi kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijujm, natrijum, gvozdje, cink, hrom, vitamine C, A, E, K, B1, B2, B6, B9, mnostvo flavonoida i enzima.

Izvor: Lepa&Srećna