S obzirom na to da prošle godine nismo imali virus gripa u crikulaciji, ove godine nas je iznenadio jačinom i dužinom trajanja. Obično je virus gripa završavao cirkulaciju tokom marta, ali ove godine produžio se i na april, prvo kod dece predškolskog uzrasta, a sada i kod odraslih, najčešće kod starijih od 65 godina.

U Institutu "Batut" kažu da je od početka sezone do sada, kroz populacioni nadzor prijavljeno 271.543 obolelih od oboljenja sličnih gripu. To je, prema "Batutovoj" statistici, veći broj obolelih u odnosu na prethodne dve sezone gripa.

“Stope oboljenja sličnih gripu mogu biti uzrokovane respiratornim infekcijama koje nisu grip, uključujući SARS-CoV-2, što dovodi do primećenog porasta prijavljenog broja osoba sa oboljenjima sličnim gripu” kažu u "Batutu". “U poslednjoj izveštajnoj nedelji, kod starijih od 65 godina registruje se blago povećanje broja obolelih, u ostalim grupama je u padu.”

Doktor Radmilo Petrović, epidemiolog, kaže za Novosti da je to logično, jer imunitet sa starenjem, posle 50. godine, opada i ko se do tada nije prokužio virusom influence može da razvije teži klinički oblik ovog oboljenja.

“Retko kad smo u aprilu imali ovoliko gripa, ali on će brzo da "kapitulira" pred toplijim vremenom, jer je mnogo manje otporan nego virus korona” objašnjava dr Petrović. “Ove sezone dogodilo se baš ono što potvrđuje staru epidemiološku teoriju da kad se jedan virus raširi i zaposedne prostor, kao što je slučaj sa koronom, onda virus gripa nema šanse da opstane i "digao je glavu" tek kad je virus korona počeo da popušta.”

Stručnjaci napominju i da simptomi korone podsećaju na grip.“Simptomi su veoma slični simptomima drugih stanja poput prehlade ili gripa”, navodi se na sajtu NHS. Kako biste bili sigurni da li je korona ili grip, stručnjaci upozoravaju da je najbolje da ako se pojave simptomi odete da se testirate.

Pročitajte još i kako možete da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade.

Izvor: Lepa&Srećna