Vitamin K pomaže kod zgrušavanja krvi, važan je za zdrave kosti i jako srce, a evo kako da znate da li patite od nedostatka ovog vitamina.

Ukoliko primetite da vam izuzetno lako izbijaju modrice, čak i na najmanji udarac, to može biti simptom nedostatka vitamina K. S obzirom na to da utiče na protein koji reguliše koagulaciju krvi, njegov manjak može da bude vrlo opasan u slučaju bilo kakvog unutrašnjog krvarenja. Zato su važni simptomi kao što su crna stolica ili tragovi krvi u stolici.

Veoma teško menstrualno krvarenje kod žena može, takođe, da ukazuje na hipovitaminozu vitamina K. Na isti deficit se sumnja i ako neka rana, mesto uboda injekcijom ili povreda nastala vađenjem zuba dovodi do obilnog krvarenja koje se teško zaustavlja. 

Najbolji izvor vitamina je zeleno povrće  - spanać,  tikvice,  prokelj,  zelena salata,  kopriva, a ima ga i u fermentisanim mlečnim proizvodima kao što su jogurt, kefir, kiselo mleko, ali i puter i sirevi.

Kod odraslih nije toliko čest manjak ovog vitamina ali može biti izazvan veoma lošom ishranom, upotrebom nekih antibiotika, lošom apsorpcijom ovog važnog nutrijenta iz hrane ili zbog terapije protiv zgušnjavanja krvi. Zato je veoma važno da se, u slučaju nekih simptoma javite lekaru da bi se utvrdilo tačno stanje kao i uzroci. Ukoliko se otkrije nedostatak vitamina K, možete ga uzimati u vidu tableta, odnosno suplemenata.

Izvor: Lepa&Srećna