Jedan od glavnih rizika nakon zaražavanja korona virusom je tromboza, kao i drugi vidovi problema sa cirkulacijom krvi, upozoravaju lekari. Ovo je najčešće uzrokovano snažnim odgovorom organizma na virus, koje rezultira povećanjem fibrinogena čak i do dva ili tri puta više nego što je normalno. 

"Kod nas se pacijenti javljaju tokom akutne faze kovida, najčešće nekoliko dana nakon skoka temperature. Ali radovi govore da se moždani udar može povezati sa infekcijom i 21 dan nakon izlečenja", navodi v.d. direktora Specijalne bolnice Sveti Sava, neurolog Marijana Vukićević.

Od simptoma su najčešće prisutni oduzetost jedne strane tela, smetnje u govoru, a teški moždani udari pogađaju osobe između 60 i 70 godina.

"Stariji pacijenti imaju i lošiju prognozu, češće se završavaju smrtnim ishodom ili sa ozbiljnim invaliditetom. Povišena temperatura, nedovoljno unošenje tečnosti i gubitak čula mirisa i ukusa dovode do smanjene potrebe za unosom hrane i tečnosti, stomačnih smetnji i pojačanog znojenja. To sve može izazvati dehidrataciju, i provocirati stanje tromba u krvnim sudovima mozga, naročito kod onih koji već imaju bolesti kardiovaskularnog sistema", objasnila je prim. dr sc. med Vukićević.

Virus povećava rizik da nastanu krvni ugrušci, izaziva i zapaljenje krvnog suda koji je onda skloniji zapušavanju. Mnogi su mehanizmi kod kojih je moguće nastajanje moždanog udara kod kovid pacijenata, a prevencija je trenutno veoma važna.

"Neophodno je uzimanje terapije prepisane od strane lekara, uzimanje vode i toplih napitaka, vitamina u vidu svežeg voća, povrća i ribe. Najvažnije je nošenje maske, izbegavanje okupljanja, a ne zaboravite ni značaj pešačenja, barem dva kilometra dnevno u zonama bez gužve, s maskom na licu", rekla je ona.

Izvor: MONDO