Odgovarajuća količina cinka je neophodna telu da bi imao dovoljno snažan imuni sistem, brže se oporavljao od infekcija, bolesti i povreda. Znate za onu staru izreku da prehlada koja se leči traje sedam dana, a ona koja se ne leči - nedelju? E, pa, ta izreka pada u vodu samo ako počnete da uzimate pojačano cink - tada možete da skratite prehladu za par dana.

Međutim, najbolje je da to ne čekate, već da redovno u svoju ishranu uključujete namirnice koje će vam obezbediti prirodni izvor ovog dragocenog minerala. 

1. MESO I JAJA

Ove namirnice su na prvom mestu i kod nas su često zastupljene u ishrani. Na primer, jedna deblja šnicla od pilećeg belog mesa obezbediće vam 20 odsto dnevne potrebe cinka. Ako doručkujete dva jajeta, računajte da ste došli do 30 odsto. Ako ste vegetarijanac ili vegan, morate se malo više pozabaviti biljnim bogatim izvorima.

2. POVRĆE

Pečurke, spanać, brokoli, kelj ali i beli luk - svi oni sadrže ne samo cink već i značaje druge vitamine i minerale. Šaka pečuraka - 3 procenta dnevnih potreba za cinkom. Slično je i sa keljom.

A ne zaboravite da su sve to namirnice sa vrlo niskom kalorijskom vrednošću, znači - pogodne za dijetu.

3. MAHUNARKE

Inače dobri "prijatelji" zdravog stomaka - pasulj, leblebija, sočivo - sadrže takođe cink. Ako napravite od leblebije humus (a recept ćete naći ovde, vrlo je jednostavan a sastojci su jeftini) i pojedete za doručak samo 50 rama, dobijate 8 odsto dnevno preporučene količine cinka.

4. SEMENKE

Orasi, seme bundeve, pinjole - sve su to odlični izvori cinka - a pogodni za kolače, ali i za slana jela - posipanje po pasti, salatama, hlebu!

Nemojte da zatvarate oči pred čia semenkama, koliko god vam deluju neugledne i neukusne. Prvo, super su ukusne, drugo, lako se spremaju i možete ih pomešati sa voćem po želji, a treće, u samo 30 gr dobijate 12 odsto dnevne potrebe za cinkom.

5. INTEGRALNE ŽITARICE

Zvuči dosadno, ali - ako vam je do zdravlja i imuniteta - naviknite da vam bude zanimljivo! Uz sve ostalo što vam ove skromne i jeftine biljke donose, dobijate i cink - u šolji sirovog ječma, čak 27 odsto potrebne dnevne doze ovog dragocenog minerala za vaš imunitet. Tu su i kinoa i smeđi pirinač.

Naravno, ako imate mogućnosti i nešto komforniji kućni budžet, ne zaboravite na ostrige, krabe i druge rakove. Ako nemate mogućnosti za to, naš jednostavan spisak od 5 vrsta namirnica biće više nego dovoljan da obezbedite dnevno potrebne doze cinka i ojačate maksimalno imunitet.

Izvor: Lepa&Srećna