Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKA JE NORMALNA TEMPERATURA: Kako se pravilno postavlja toplomer, koliko dugo se drži i kad treba obarati "vatru"

Od čega sve zavisi telesna temperatura i kako treba da je izmerimo - pročitajte!

  Izvor: Shutterstock

Telesna temperatura zavisi od doba dana kada je merimo, od naše prethodne aktivnosti, od godina, ali - što je najvažnije kada proveravamo zdravlje - i od ukupnog stanja u kojem je organizam trenutno. Najniža temperatura meri se u ujutru, oko 6 časova, a najviša popodne, između 16 i 18 časova.

Možda će vas zanimati

Normalna temperatura zdrave osobe varira između 36 i 37 C stepeni, a kod žena u ovulaciji može da poraste i do 37,5 C stepeni. Ako pređe 38C, treba je snižavati uobičajenim kućnim lekovima, a ako oni ne pomažu, treba se obavezno javiti lekaru. Temperatura se može meriti u usnoj šupljini, u rektumu, pa i uhu, ali je najčešće merimo toplomerom ispod pazuha, tj. kako lekari kažu, "aksilarno".

Pre merenja, pacijent treba da bude neko vreme miran (može i da leži), da na puls i temperaturu ne bi uticale prethodne fizičke aktivnosti. Pazuh treba da bude suv, a toplomer čist, suv i postavljen tačno na sredinu pazuha. Pazite da između njega i kože ne bude, na primer, pidžama, i proverite da li ste lepo "istresli" toplomer da ne pokazuje neku prethodno izmerenu temperaturu.

Toplomer se drži 10 minuta i tek tada očitajte temperaturu. Ako je potrebno, ponovite postupak. Za svako izvođenje zaključaka o zdravstvenom stanju, važno je uzeti u obzir i druge simptome - groznicu, drhtanje, telesnu slabost, bol u mišićima i tome slično.

U ustima toplomer treba staviti u jedan od "džepova" ispod jezika, levo ili desno od korena jezika. Važno je da senzor za merenje ostvaruje dobar kontakt sa tkivom. Usta treba da budu zatvorena, tako da pacijent mora da diše na nos. Dovoljan je, približno, jedan minut.

Za svako izvođenje zaključaka o zdravstvenom stanju, važno je uzeti u obzir i druge simptome - groznicu, drhtanje, telesnu slabost, bol u mišićima i tome slično.

 Za rektalno merenje, toplomer mora da se unosi veoma pažljivo - oko 2 do 3 cm u analni otvor, a drži se oko jedan minut. Rektalno izmerena temperatura može biti i 38C stepeni a da se i dalje smatra normalnom, pod uslovom da nema nikakvih drugih simptoma.

Ako digitalni toplomer koristite ispod pazuha, svakako ga držite od 3 do 5 minuta, kako god da vam sugeriše zvučni signal.

Beskontaktni toplomer koristi se tako što se približi na oko 3 cm od kože, na sredini čela, a za očitavanje temperature potrebno je 3 sekunde. Važno je da nemate šiške (uopšte, kosu na čelu), da koža bude suva i čista, kao i da ne pomerate toplomer dok merite temperaturu. Proverite i uputstvo, jer mnogi proizvođači napominju da će očitavanje uvek pokazati 0.5 stepena više nego što je vaša realna temperatura, merena toplomerom ispod pazuha.

Povezane vesti

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije