Jabuke su divan "rod" kako ih je zvao veliki narodni učitelj Vasa Pelagić. "Njih treba uvek da koristimo, ne samo kao hranu već i kao začin i kao lek", pisao je. Ako ste pristalica prirodnih lekova, želećete da probate neki od njegovih recepata!

Recept za "kafu" od jabuke Vase Pelagića pomaže, tvrdio je on, protiv nesanice, ali i glavobolje i jake kijavice. Za to je potrebno prvo pripremiti suve jabuke (možete ih naći i u prodavnicama zdrave hrane). Isecite zrele jabuke na vrlo tanke kriške i osušite pokrivene tankim papirnim ubrusom da po njima ne pada prašina. Zatim ih sameljite i skuvajte - kašičicu praha na šoljicu vode. Treba piti po jednu šoljicu ujutru i uveče, bar tri d četiri dana.

Protiv kašlja i bola u grudima, koristite sok od jabuke, najbolje ako imate domaći. Ako koristite kupovni, bilo bi dobro da u njemu nema šećera. Vasa Pelagić savetuje da u čašu soka sipate malo mirođije, ostavite da odstoji pola sata i zatim uzimate po jednu kašiku tri puta dnevno.

Za lečenje želuca i raznih upala, srpski je savetovao domaću širu ili jabukovaču. Pripremite je tako što ćete u poznu jesen jabuke preliti hladnom vodom i ostaviti da stoje napolju, povremeno vodu dolivati, a iz suda uzimati po čašu dve i piti tokom cele zime.

Izvor: Lepa&Srećna