Kada želimo da na prirodan način unesemo neophodnu dnevnu dozu vitamina C, najčešće posežemo za limunom, mandarinama ili pomorandžama. Ali zašto, od sada, naš izbor ne bi bio pomelo?

Pomelo je najveće citrusno voće, veličine dinje, a oblika velike suze. I dok mu je kora bele, žute ili bledozelene boje, meso je zelenkasto žuto ili crvenkasto. Potiče iz Azije i predak je grejpa na koji i podseća ukusom, samo slađi.

U kineskoj kulturi, pomelo je simbol prosperiteta i sreće, a neizbežan je sastojak brojnih tadicionalnih jela. Neki ga nazivaju tajlandskim ili kineskim grejpfrutom, a ono što malo ko zna jeste da je izuzetno zdrav!

Odličan je izvor vitamina C, koji osim što fantastično blokira viruse, sprečava i oštećenja ćelija zazvana delovanjem slobodnih radikala. Pored vitamina C, pomelo je bogat i vitaminima B1 i B2 i mineralima, kao i vlaknima koja su hrana za „dobre“ bakterije u našim crevima. Vlakna iz voća se povezuju i sa poboljšanjem gustine kostiju, održavanjem telesne težine, boljim zdravljem creva i mozga.

Pomelo je pun i proteina, stvara osećaj sitosti, a 600 g ove voćke sadrži svega 230 kalorija. Takođe utiče i na sniženje holesterola i triglicerida u krvi, kao i masnoća povezanih sa srčanim bolestima.

Zahvaljujući obilju antioksidanata zaustavlja starenje. Ovi važni "čistači otrova" u kombinaciji sa vitaminom C mogu da spreče oštećenja na koži izazvana slobodnim radikalima, pa tako i duže da održavaju mladalački izgled. Esencijalno ulje kore pomela deluje protiv bakterija i gljivica.

Neka istraživanja sugerišu i da bi ova voćka mogla da pomogne u sprečavaju pojave kancera. Studija na miševima pokazala je da ekstrakt kore pomela sprečava rast tumora, podržava imuni sistem i uništava ćelije raka. 

Kako se pomelo jede?

Kao i ostalo citrusno voće, odsecite vrh, a potom nožem napravite nekoliko ureza u kori voća od vrha ka dnu. Potom ogulite rukama. Kao i mandarine i pomorandže, i pomelo ima belu zaštitnu membranu koja se lako uklanja. Možete da ga jedete samog, cedite u sok, dodate salati... Zapravo, kao što koristite i ostale citruse! 

 Izvor: Lepa&Srećna