Kako svi stručnjaci - svetski i domaći ističu, o korona virusu se još uvek ne zna dovoljno. Novi simptomi, rani znaci zaraze ovim opasnim virusom se svakodnevno prijavljuju, a nedavno su naučnici sa Univerziteta u Barseloni došli do još jednog otkrića. 

Prošlo je godinu dana od pojave korona virusa u Vuhanu, i ako se pre pola godine nije toliko znalo o kovidu, sada se svakodnevno dobijaju nove informacije a naučnici sprovode istraživanja i beleže novi simptomi i osobine bolesti.

Tako su nedavno stručnjaci sa Univerziteta u Barseloni rekli da se 70 odsto ljudi koji su se razboleli od kovida-19, u najranijim fazama,žalilo na suv nos. I tek tada je njihov osećaj mirisa i ukusa potpuno nestao.

Naučnici pretpostavljaju da je gubitak mirisa kod kovida-19 povezan sa isključivanjem peharastih ćelija, koje pomažu supstancama odgovornim za mirise da se "prilepe" za odgovarajuće receptore. Zbog toga se pojavljuje isušivanje sluzokože.

Značajno je da suvoća u nosu ostaje kod pacijenta približno isti period kao i gubitak mirisa.U proseku je to od osam do dvanaest dana, a zatim se postepeno vraća u normalu.

IZVOR: MONDO