Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA I KAD DA JEDETE AKO UZIMATE LEKOVE: Hrana koja ne ide uz antibiotike

  Izvor: Shutterstock

Svi koji imaju zdravstvenetegobe i prepisana im je terapija nekim lekom treba da obrate pažnju i konsultuju se i sa svojim lekarom u vezi sa hranom koja može da poremeti dejstvo medikamenata.

Opšte napomene u vezi s tim dao je prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, gostujući u emisiji RTS ordinacija 29. novembra 2020. godine. Dr Samardžić napominje da se ne može dati univerzalno pravilo. Teži se da formulacije lekova budu takve da hrana što manje utiče na njih. Sve više je lekova koji se uzimaju nezavisno od obroka.

Možda će vas zanimati

"Međutim uvek postoje lekovi koji na koje hrana drastično može da utiče. Hrana ne utiče sa aspekta bezbednosti nego na efikasnost leka, koliko će doza leka koju uzmemo zaista ući u sistemsku cirkulaciju i ostvariti efekat", objašnjava doktor.

Napominje da se pojedini antibiotici vezuju sa kalcijumom pa uz njih ne bi trebalo uzimati mleko i mlečneproizvode ili je potrebno napraviti pauzu od dva do tri sata.

Većina analgetika se uzima nezavisno od obroka. Ono što jeste generalni savet, poručuje, je da kad god imate mogućnost i kada hrana ne utiče na resorpciju leka treba ga uzeti uz obrok jer je podnošljivost bolja.

Većinu lekova koji imaju intenzivan metabolizam u jetri ne treba uzimati sa grejpom i đumbirom jer utiču na metabolizam u jetri i remete metabolizam.

Pročitajte i ovo

Izvor: RTS

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije