Za ovaj talas epidemije karakteristično je to da obolevaju cele porodice. Da li je moguće izolovati se u stanu?

Kada je posle prvih simptoma, otišao na testiranje i saznao da je pozitivan na kovid 19, Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja odmah se izolovao. Međutim, vrlo brzo i deca i supruga su se zarazili.

- Prvi sam ja dobio simptome, onda su bili pozitivni žena i deca. Nezgodno je kada ste istovremeno, a dva mala deteta, a ne možete ni sebe da uslužujete, ispričao je za RTS Damir Okanović.

U "Batutu" kažu – kada je jedan član domaćinstva pozitivan, ostali moraju u kućni karantin od 14 dana. Ne testiraju se ako nemaju simptome, ali već sa prvim naznakama oboljenja i oni moraju u kovid ambulante.

- Oni se po završetku kućnog karantina ne testiraju, već se vraćaju svojim aktivnostima. Ni osobe koje su dokazano pozitivne, a po isteku nemaju simptome, ne testiraju se, na osnovu svog izabranog lekara vraća se aktivnostima, jer ako tri dana nema aktivnosti, smatra se da je izlečen, rekla je epidemiolog Instituta "Batut" Violeta Rakić.

Osoba koja je pozitivna svom izabranom lekaru daje kontakte i on ih prosleđuje nadležnim epidemiolozima, ukazuje Rakićeva.

Dr Rakić kaže da u stanovima u kojima je neko od članova porodice zaražen, kvake, tuševi, slavine i drugi predmeti koji se često dodiruju treba što češće dezinfikovati.

U ovakvim situacijama, kada je i samo jedna član bolestan, maske treba svi u stanu da nose.

 Izvor: RTS