Brojni su običaji koje pravoslavci poštuju kad slave slavu, a neki se razlikuju u zavisnosti od tradicije u kraju gde domaćini slave, pa čak i od sela do sela.

Ipak, neka pravila važe za sve. Valja se podsetiti da na slavi nisu najvažniji ni gosti, ni porodica ni domaćin, već sam svetac koji je zaštitnik doma. Zato ne treba ni preterivati sa ponudom jela i pića da bi se domaćini "pokazali", a naročito nije dozvoljeno, po crkvenim pravilima, slavu slaviti van kuće. Smatra se da je svetac zaštitnik prisutan samo u domu, pa se ne može slava slaviti u kafani ili restoranu kako su neke porodice činile u novije vreme.

Nije dobro da se porodica na dan slave razdvaja, već treba da svi članovi budu na okupu. Jedini izuzetak je kada se sinovi odvoje od kuće, jer svaki kojem je otac dao blagoslov počinje da samostalno slavi svoju krsnu slavu.

Na dan slave, niko od članova porodice ne treba ništa da radi od težih poslova, već važe pravila kao da je crveno slovo. Nije blagosloveno, kažu crkvena pravila, ni da se sprema mrsna slava ako ona pada na posni dan. Ne valja se ni ići kod onih koji mrse na svojoj posnoj slavi, time se - objašnjava se - ne poštuju svetitelji na pravi način.

Izvor: Lepa&Srećna