Na svakoj slavskoj trpezi neophodno je slavsko žito. Evo na koji način da ga spremite da bude po ukusu svih ukućana i gostiju.

Sastojci

450 grama pčenice belije 400 grama kristalnog šećera 400 grama mlevenih oraha 2 kesice vanilin šećera 1/2 ploda muskatnog oraščića

 Važno je da ispoštujete dve stvari: da vrsta pšenice bude belija i da orah bude dobro očišćen.

Priprema:

Pšenicu očistiti od kamenčića i kukolja, sipati u šerpu ili lonac, preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati sve dok voda ne bude bistra, pa staviti da se kuva. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Potom žito sameljite u blenderu.

U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe (pre mešanja odvojiti malo mlevenih oraha i poneku lepu polutku za ukrašavanje) i malo šećera. Dodati vanilu, trun cimeta i morskog oraščića (preći par puta preko rendeta, jer ima intenzivan miris i ukus).

 Izvor: Lepa&Srećna