Poznato je da post ne uključuje samo uzdržavanje od mrsne hrane, već i od ružnih misli i reči, kao i udaljavanje od loših dela.

Znamo, takođe, da se naše ponašanje na Internetu, odnosno, na društvenim mrežama, može razlikovati od onog u realnosti.

"Društvene mreže imaju neverovatan uticaj na ljude. Oni stvaraju iluziju veoma bliske komunikacije. Toliko bliske da kod ljudi koji su, čini se, skoro, ako ne i potpuno nepoznati, počinje da se javlja familijarnost, što im nije svojstveno u stvarnoj komunikaciji", piše Mitropolit Antonije iz Moskve, na sajtu "Pravoslavni život".

"Zaista, mi na ulici ili u saobraćaju ne smatramo normalnim da se mešamo u tuđe razgovore, izazivamo sporove i skandale", ali se na Fejsbuku to često radi. "Spolja komunikacija na društvenim mrežama često liči na razgovor za stolom uz alkohol. Inače, teško je objasniti tu slobodu u obraćanju ljudima, i iznenadne, ne baš adekvatne emocionalne izlive, i česte psovke", piše ovaj duhovnik.

Posebno se ovo oseća kao problem tokom posta. Da li da potpuno napustimo društvene mreže, bar za vreme trajanja posta, kako bismo poštovali i pravila duhovnog posta.

"Ovde sve već zavisi od same osobe i njene samokontrole. Trebalo bi da pitate svog ispovednika za savet. Neko očigledno treba da se isključi sa mreže, možda na duži period, recimo, tokom posta. Neko bi trebalo da ograniči svoje prisustvo na mreži", piše mitropolit. Prema njegovim rečima, molitva će verniku pomoći pre svakog odlaska na Internet.

"Molimo se pre nego što započnemo bilo kakav posao posebnom molitvom, molimo se i pre izlaska iz kuće", navodi on. "A odlazak na Internet je takođe neka vrsta „izlaska iz kuće“. Zašto se ne moliti pre ovoga? Takođe, prilikom kreiranja svake objave, svakog komentara, ne treba žuriti, važno je da zastanete, makar na nekoliko sekundi, i prekrstite se. I to će sigurno zaštititi i nas i naše bližnje od mnogih nepromišljenih reči i neprijatnih situacija." 

Izvor: Lepa&Srećna