Genetika, način života, ishrana- svi faktori imaju veliku ulogu u starenju. Ovo su neke dobre navike koje vam mogu pomoći da ostanete zdravi i živite duže.

PROČITAJTE VIŠE: ŠTA JE LJUBAV, A ŠTA EMOCIONALNA INTELIGENCIJA: evo u čemu je ključ uspešne veze i srećne ljubavi

Pokušajte da svaki dan pola sata ćutite i gledate kroz prozor. Dozvolite mislima da se srede i osetite da kontrolišete svoje ponašanje. Smirivanje misli usporava krvotok, snižava pritisak i eliminiše stres.

Svakoga dana prošetajte barem pola sata. Šetnja aktivira celo telo, čisti um i, za razliku od sedenja, naše je prirodno stanje. Kiseonik i ritam vaših koraka podstaći će srce i krvotok da rade bolje.

Volite! Ljubav leči! Neka istraživanja pokazuju da se hormon oksitocin luči već pri samom pogledu na voljenu osobu, a to popravlja raspoloženje i smiruje bol.

Ostavite cigarete! Njima ubijate sebe sa oko 4.000 hemikalija, od kojih su neke čist otrov (na primer, arsenik), a zatim i one što udišu dim koji ste vi izdahnuli.

U današnjem ubrzanom tempu često radimo više stvari u isti mah, pa ne stižemo da uživamo. Povremeno se treba opustiti i potražiti zadovoljstvo u malim stvarima. Nađite radost u svom poslu, okruženju, životu. To će vam ojačati imunitet i pripremiti telo da se izbori s bolestima. Postavite realne ciljeve jer ciljevi daju smisao životu. Mnogi ljudi koji su živeli dugo i srećno, osećali su da su imali svrhu.

Svaka odrasla osoba treba da bude fizički aktivna bar dva i po sata nedeljno. Birajte ono što odgovara vašim godinama i zdravlju. U ishrani se preporučuje raznovrstan i uravnotežen izbor namirnica iz svih pet grupa: povrće, voće, žitarice, mleko i mlečni proizvodi, proteinske namirnice (meso, riba, jaja, mahunarke, orašasti plodovi) u skladu s vašim energetskim potrebama.

U eri visoke tehnologije, svi smo povezani društvenim mrežama, pametnim telefonima; okruženi smo ljudima koje znamo, ali malo njih zaista poznajemo i možemo nazvati prijateljima. Važno je da oko sebe imate ljude s kojima možete podeliti radost i tugu. Loši međuljudski odnosi doprinose stresu, što se odražava na opšte zdravlje. Druženje je moćan antidepresiv, izaziva lučenje hormona sreće i snižava stres.

Ne nervirajte se! Zdravlje nema cenu! Ono je vrednije od mnogih sitnica koje vas često izvode iz takta, ili pak stanja na računu...

Tekst: V. S.

Izvor: Lepa & Srećna