Veoma mali broj pušača zna šta se zaista nalazi u cigaretama koje puše, a sada je veliki broj njih šokiran saznanjem da se u cigaretama može naći čak i - šećer!

Mali broj ljudi zna da šećer povećava količinu otrova u duvanskom dimu, saopštili su autori istraživanja objavljenog u časopisu "Nikotinska i duvanska istraživanja".

PROČITAJTE JOŠ: ŠOKIRAĆE VAS KOLIKO SE ZARAĐUJE OD CIGARETA: cene cigara rastu, prodaja pada, evo ko je na dobitku!

Cigarete sadrže prirodni i dodati šećer čija je uloga da ublaže oštrinu duvana i učine ga lakšim za udisanje. Ovo pored toga povećava i količinu štetnih hemikalija u dimu i zavisnički potencijal pušenja.

Kako bi edukovali pušače i upoznali ih sa čime dolaze u kontakt, istraživači su postavili dva pitanja na koja je 4.350 ispitanika trebalo da odgovori. To su: “Da li se cigaretama dodaje šećer?” i “Dodavanjem šećera u cigarete povećava se količina otrova u duvanskom dimu. Da li ste pre ovog upitnika ikada čuli da u cigaretama ima šećera?

PROČITAJTE JOŠ: https://lepaisrecna.mondo.rs/zdravlje/19899-strucnjaci-savetuju-kako-da-u-12-koraka-ostavite-cigarete.html

Samo 5,5 odsto ispitanika znalo je da se u cigaretama može naći i šećer, a samo 3,8 odsto ispitanika je znalo da je dodati šećer izuzetno otrovan po organizam. Skoro nijedan pušač koji je učestvovao u istraživanju nije znao za šećer u cigaretama.

Aditivi, poput šećera i meda, mogu da ublaže gorak ukus duvana. Oni čine cigarete primamljivijim, stvaraju veću zavisnost, ali ih čine i veoma smrtonosnim. Cigarete su toliko opasne da je veoma teško pobrojati sve štetne posledice koje mogu da izazovu. Naučnici svako malo otkriju još neko novo štetno dejstvo za koje pre niko nije čuo.

Izvor: Telegraf / Reuters