Ako ste ikada otvorili čokoladu i primetili bele ili sivkaste mrlje i pruge na površini, verovatno ste naišli na tzv. "masni cvet" ili "šećerni cvet".

Ovi slojevi ne izgledaju nimalo privlačno, ali je čokolada i dalje bezbedna za konzumaciju. Evo šta uzrokuje ove pojave i kako ih možete izbeći.

"Masni cvet" nastaje kada je čokolada bila izložena promenama temperature. U tim uslovima, kakao puter (mast iz čokolade) počinje da se odvaja od čvrstih materija. Kada se kakao puter ponovo učvrsti, izlazi na površinu čokolade i ostavlja bele ili sive tragove.

Najčešći uzroci:

  • Loši uslovi skladištenja – čokolada ne voli vlagu ni temperaturne oscilacije. Idealno je čuvati je na hladnom i suvom mestu, nipošto u frižideru i zamrzivaču.
  • Nepravilno temperiranje – kada se čokolada ne topi i hladi kontrolisano i u pravom redosledu, kristali kakao putera formiraju se neravnomerno i pojavljuje se masni cvet.

Profesionalci često koriste mašine za temperiranje čokolade, jer je pravilno temperiranje dugotrajan i zahtevan proces. "Masni cvet" može uticati na boju i teksturu, ali u većini slučajeva ne menja ukus i čokolada je bezbedna za jelo. Možete je čak ponovo istopiti i pravilno temperirati.

beli sloj na cokoladi 2w.jpg
Foto: Shutterstock

"Šećerni cvet" se pojavljuje kada je čokolada izložena vlazi. Voda na površini čokolade uzrokuje da se šećer iz nje izdvaja, a zatim kristališe, ostavljajući čokoladu belom i zrnastom.

Vlaga može nastati zbog kondenzacije (kada se hladna čokolada unese u toplu prostoriju) ili zbog izloženosti vlažnom vazduhu ili toplim uslovima.

U blagim slučajevima, možete pokušati da skinete "šećerni cvet". Ako je ozbiljniji, čokoladu možete iskoristiti za kuvanje, pečenje ili topljenje.

Kako da izbegnete "cvetanje" čokolade? Čuvajte čokoladu na hladnom i suvom mestu, pre i posle topljenja. Nikada nemojte da stavljate čokoladu u frižider ili zamrzivač. Ako sami pravite čokoladu, pazite da kupujete sveže sirovine, a da u prostoriji budu odgovarajuća temperatura i vlaga. U svakom slučaju, ni "masni" i "šećerni cvet" nisu opasni, ali ako želite da vaša čokolada izgleda i izgleda savršeno, pratite ove savete za čuvanje i obradu. Pročitajte i kako da napravite čokoladni koh.

BONUS VIDEO:

00:14
Recept za praline od banane i jogurta prelivene čokoladom. Izvor: instagram cansunundiyetiii