Jelovnik koji podrazumeva da tokom četiri dana glavne namirnice budu jagode i jogurt pokazao se delotvornim za gubitak viška kilograma.

Iako umeju da budu veoma slatke, jagode zapravo imaju malo kalorija, što ih čini dobrim dijetetskim proizvodom. Osim izuzetnog ukusa, jagode su poznate i po svojim lekovitim dejstvima. Smanjuju rizik od srčanih oboljenja zahvaljujući vitaminima C, B6, K, folnoj kiselini, amino-kiselinama i kalijumu. S druge strane, jogurt takođe obiluje vitaminima, kalcijumom i mineralima, zahvaljujući kojima creva bolje rade. Sve to čini da rezultat bude ubrzano gubljenje viška masnih naslaga.

Iskustva su pokazala da velikom broju ljudi prija ovakav režim ishrane, ali ne bi trebalo da traje predugo kako ne bi došlo do neželjenih efekata, tvrde stručnjaci. Preporuka je da prilikom odabira jagoda tražite isključivo organski gajene.

Dijeta je bazirana na svežim namirnicama, što znači da će uštedeti sate pored šporeta. Osim jagoda i jogurta, na jelovniku mogu da se nađu sir, riba, mleko, integralni hleb, začini, maslinovo ulje, različito voće i povrće, dok bi kafu trebalo da ograničite na jednu šoljicu dnevno.

Prvi dan

Doručak: Voćna salata od 250 g jagoda, pola jabuke, pola banane i 50 g jogurta.

Užina: šejk od 100 g jagoda, 1 dl nemasnog mleka, pola kašičice meda i 50 ml mineralne vode

Ručak: Salata od 150 g jagoda, komada ćurećih grudi, krastavca, 300 g špargle, malo peršuna, kašičice mlevenih oraha, malo soka od limuna, kašike maslinovog ulja i šest kašika negazirane mineralne vode.

Užina: Pomešajte 100 g jagoda sa 1 dl jogurta.

Večera: Salata od jednog većeg kuvanog krompira, crnog luka sitno isečenog, malog kuvanog celera, 1 dl jogurta, 50 g nemasnog sira, malo peršuna, po želji sa malo soli i bibera.

Drugi dan

Doručak: Dve kriške integralnog hleba sa malo sirnog namaza.

Užina: Pire od 200 g jagoda, malo maslaca, kašike meda i različitih bobica.

Ručak: Salata od 100 g jagoda, zelene salate, kriške izmrvljenog tost hleba, paradajza, paprike, 1 dl jogurta, soka od limuna, soli i 50 g nemasnog sira.

Užina: sok od 1 dl jogurta i 100 g jagoda.

Večera: Palačinke sa jagodama. Palačinke pecite po uobičajenom receptu i filujte ih kremom od izgnječenih jagoda i malo mladog sira.

Treći dan

Doručak: Ovsena kaša sa 100 g jagoda, pola banane i malo soka od jabuka.

Užina: 1 dl jogurta, 100 g jagoda i kašičica meda.

Ručak: 200 g jagoda i manja obarena glavica karfiola sa 30 g seckane šunke i kašičicom putera.

Užina: 1 dl soka od pomorandže i jagoda.

Večera: Pire od barene šargarepe, barenog krompira i malo mleka. Pospite kašikom parmezana i zapecite u rerni 15 minuta. Pire jedite sa mešavinom soka od jednog paradajza i 100 g jagoda.

Četvrti dan

Doručak: Dve kiške integralnog hleba sa namazom od nemasnog sira i 50 g jagoda.

Užina: Izmiksajte pomorandžu, jabuku, 100 g jagoda i kašičicu meda.

Ručak: Pečena pastrmka sa crnim lukom i limunom, kolutovi od 50 g jagoda i malo senfa.

Užina: Izmiksajte 150 g jagoda, kašičicu meda, sok od jednog limuna i 1 dl vode.

Večera: Salata od pečenog krompira, šargarepe, paprike, lista celera i soka od limuna. Sve ove sastojke izmiksajte u blenderu i pomešajte sa malo jagoda, 50 g sira i 1 dl jogurta.

Izvor: Novosti