Mnogi ljudi piju vodu iz plastične flaše svakodnevno, a ne znaju koje bolesti im prete zbog opasne hemikalije u plastici, piše Lepa & srećna.

Mnoge plastične flaše za vodu sadrže opasnu hemikaliju koja se naziva bisfenol A, poznatija kao BPA. Ova hemikalija deluje kao sintetički hormon i može da ugrozi hormonsku ravnotežu, neplodnost, uzrokuje dijabetes, gojaznost, a neka istraživanja dokazuju da povećava rizik od malignih oboljenja.

Istraživanja sprovedena 2011. godine na Harvardu dokazala su da osobe u čijem urinu je pronađena BPA hemikalija, imaju problem sa viškom kilograma koje uzrokuje više opasnih bolesti. Savetuje se da koristite plastične flaše koje imaju HDP ili HDPE oznaku, ali najbezbednije je da plastiku zamenite staklenim bocama ili onim od nerđajućeg čelika.

PROČITAJTE JOŠ:

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK ŠTITNE ŽLEZDE

OVU HRANU JEDETE SVAKI DAN, A NE ZNATE DA UNIŠTAVA MOZAK

OVO VOĆE SMANJUJE RIZIK OD KANCERA PROSTATE

OVU HRANU JEDETE SVAKI DAN, A NE ZNATE DA STVARA KAMEN U BUBREGU: dijeta protiv bolesti bubrega

Simptomi koji ukazuju na kamen u bubregu su bol, često i otežano mokrenje i mučnina, a evo koja hrana može da prouzrokuje ovo oboljenje, piše Lepa & srećna

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠI KAPUTI I ZIMSKE JAKNE IZ ORMANA SEKE ALEKSIĆ (FOTO)

Kamen u bubregu se uglavnom javlja kod ljudi između 30 i 60 godina, a stvara se zbog povećanog prisustva određenih supstanci u mokraći, kao što su kalcijum, oksalati i mokraćna kiselina. Ukoliko ste već patili od kamena u bubregu ili želite da sprečite njegovu pojavu, onda morate u jelovniku striktno regulisati količinu hrane koja sadrži oksalate.

PROČITAJTE JOŠ: OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA HORMONSKI DISBALANS

Namirnice bogate oksalatima su cvekla, čokolada, bobičasto voće, peršun, celer, badem, kikiriki i lešnik, proizvodi od soje, žitarice (ovsena kaša i pšenične klice), špargla i praziluk. Ove namirnice su bogate različitim mineralima i vitaminima koji su neophodni za zdravlje, pa ne treba da ih apsolutno izbacite iz jelovnika, već samo ograničite porcije i ne preterujete u njihovoj konzumaciji.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SVE LEČI JABUKOVO SIRĆE