Sindrom nervoznih creva je oboljenje sistema organa za varenje, a evo koji simptomi ukazuju na ovu bolest, piše Lepa & srećna.

Osetljivi nervi u crevima, stres i genetika mogu biti uzrok za sindrom nervoznih creva, a simptomi koji se javljaju jeste nadutost stomaka, dijareja, bolovi u stomaku, bol u leđima, grčevi i inkontinencija. Ovaj problem može da se spreči i leči promenom načina ishrane, pa se tako preporučuju namirnice koje regulišu varenje.

Stručnjaci preporučuju da jedete hranu koja je bogata vlaknimavoće i povrće. Birajte voće koje ima najmanje fruktoze, a smanjite unos jabuka, krušaka, lubenica i sušenog voća. Izbegavajte da jedete mahunarke i leblebije koje sadrže puno saharida. Preporučuje se da jedete šargarepu i krompir, a da izbegavate proizvode koje sadrže puno laktoze. Nemojte dnevno piti više od 3 šolje čaja ili kafe, a potpuno izbacite alkoholna i gazirana pića.

PROČITAJTE JOŠ:

OVE DVE JEFTINE STVARI REGULIŠU VISOK PRITISAK

OVIH 6 OPASNIH STVARI DEŠAVA SE U TELU AKO NE SPAVATE DOVOLJNO

OVA HRANA SPREČAVA IZNENADNU SMRT

OVO STANJE PRETI MNOGIMA U SRBIJI: evo šta je opasnije od visokog pritiska i depresije

Najnovija istraživanja pokazuju da samoća ili socijalna izolovanost mogu bespovratno ugroziti zdravlje svakog čoveka, piše Lepa & srećna.

Pacijenti koji imaju dijabetes, hipertenziju ili depresiju mnogo se teže oporavljaju ako su su usamljeni, ističu doktori. Istraživanja pokazuju da je u Engleskoj preko milion ljudi starijih od 65 godina usamljeno, što povećava rizik od srčanih oboljenja, depresije i demencije.

Dokazano je da usamljenim ljudima preti 50 odsto veći rizik od prerane smrti u odnosu na one koji su socijalno aktivni. Usamljene osobe nemaju medicinski problem, objašnjavaju doktori, već je za njih lek da ih neko sasluša! Upravo to je ogromna potreba ovih ljudi. Setite se toga svaki put kada izbegnete razgovor sa osobom koja se trudi od vas da dobije trenutak pažnje.