Džigerica je namirnica koju bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu ishranu jer sadrži mnogobrojne hranljive sastojke. Osim toga, jeftina je a od nje se mogu napraviti različita ukusna jela. Najbolje je nabaviti svežu džigericu najboljeg kvaliteta i od proverenih proizvođača. Ako je moguće, neka bude od mladih životinja (jagnjeća, teleća, praseća...), mada su svinjska i juneća podjednako ukusne. Džigerica treba da ima lepu tamnocrvenu boju, što znači da je sveža (nije stajala u frižideru duže od jednog dana), da je jedra, bez jakih mirisa, da nije prethodno bila zamrznuta... Pravilo je - upotrebiti odmah, ne zamrzavati!

Džigericu oprati pod mlazom hladne vode, iseći na šnicle debljine 1cm, naliti mlekom da bi bila mekša i ostaviti u frižideru par sati.

PROČITAJTE JOŠ: Brz i jednostavan ručak za celu porodicu: džigerica u saftu

Prvi način: 

Sastojci: 

  • oko 500 g džigerice
  • malo brašna
  • 2-3 čena belog luka
  • so
  • svež peršunov list
  • ulje

PROČITAJTE JOŠ: TURSKI SPECIJALITET ZA EKSTRA RUČAK: pilav sa pistaćima i džigericom (RECEPT + FOTO)

Priprema:

Džigericu ocediti od mleka na papirnom ubrusu, ne soliti pre prženja da ne bi bila tvrda. Zatim je uvaljati u brašno i pržiti na zagrejanom ulju, na umerenoj temperaturi. Voditi računa da se ne prži suviše dugo jer će i u tom slučaju biti suva i tvrda. Trebalo bi da u sredini bude delimično pržena, po malo rumena. Prženu džigericu izvaditi u posudu za serviranje, svako parče posoliti, po želji posuti sa malo naseckanog belog luka ili preliti pripremljenom marinadom. 

Marinada: Naseckati beli luk i dosta svežeg peršunovog lista, dodati so, ulje, izmešati. 

Poslužiti uz salatu i pire, bareni pirinač, bareno povrće...

Tekst: Nina

Izvor: Serbiancookbook