U istočnim kuhinjama pirinač se priprema na bezbroj načina, a ič pilav je zanimljiva kombinacija satojaka kojoj poseban ukus daje suvo grožđe, piše Lepa&Srećna.
Sastojci:
- 300 g pileće gžigerice
- 2 čaše kvalitetnog pirinča
- pola šoljice maslinovog i pola šoljice biljnog ulja
- 75 g maslaca
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 50 g oljuštenih pistaća ili pinjola
- 3 kašike suvog grožđa
- 3 čaše vrelog pilećeg bujona
- malo soli, šipka cimeta (po želji) i kašičica najgvirca
- pola veze peršuna i seckane mirođije (ko voli mirođiju)
PROČITAJTE JOŠ: TURSKI SPECIJALITET OD MLEVENOG MESA: kofte sa povrćem (RECEPT)
Priprema:
Džigericu dobro oprati, osušiti i iseći na krupnije komade. Crni luk sitno iseckati, pirinač na pola sata potopiti u toplu vodu. Suvo grožđe očistiti od peteljki i potopiti u mlaku vodu. Pistaće potopiti u vrelu vodu, kratko držati, procediti i oljuštiti kao badem.
U velikom tiganju zagrejati maslinovo ulje i na laganoj vatri propržiti pistaće (ili pinjole). Dodati seckani luk i nastaviti prženje. Zasebno na srednjoj vatri ispržiti pileću džigericu da porumeni.
PROČITAJTE JOŠ: RECEPT ZA LAZANJE SA PALAČINKAMA: sasvim drugačije lazanje za porodični ručak (RECEPT + FOTO)
Dobro ispran i oceđen pirinač dodati u luk i pistaće pa pržiti dok svako zrno ne postane providno, onda dodati biber, cimet i najgvirc. Promešati i kratko pržiti.
Zatim u pirinač dodati oceđeno suvo grožđe i prženu džigericu, naliti vrelim bujonom, posoliti i najpre kuvati na jakoj a potom na srednjoj vatri, poklopljeno i bez previše mešanja. Pred kraj po pirinču poređati komadiće maslaca. Kad pirinač upije svu tečnost, pokriti ga papirnim ubrusom, preko njega staviti poklopac i ostaviti pola sata da se odmori. Servirati toplo, posuto seckanim peršunom (i mirođijom).
Recepte piše: M. Ranisavljević
Izvor: Lepa & Srećna
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.