Sutlijaš po receptu Merjem Uzerli? Evo kako počinje divna priča o tom slatkom specijalitetu... 

Najmlađe dete Ursule i Huseina Uzerlija, rođeno i odraslo u Nemačkoj, u mladim danima uopšte nije marilo za očeve korene, turski jezik i kulturu. Nije da se mama Ursula nije trudila da joj koliko-toliko, bar kroz kuhinju približi zemlju u kojoj je njen otac odrastao. Zato je često na trpezu iznosila razne sarmice od blitve, vinove loze, renovog lišća i slično, piše Lisa.

Ali kod Merjem to nije upalilo, za razliku od njene starije sestre Džanan koja je odmalena učila turski. 

No, ironijom sudbine, stvari su se sasvim preokrenule. Merjem se 2010. preselila u Istanbul jer je prihvatila da u istorijskom spektaklu “Sulejman Veličanstveni” dočara lik sultanije Hurem, prve turske zakonite žene nekog sultana. I tek tada je otkrila svu raskoš turske kuhinje, a sa nogu ju je oborio jedan skroman i jednostavan slatkiš: sutlijaš iz rerne  (firinda sutlač). 

U to vreme gotovo detinje punačka Merjem uživala je da u kuhinji svog hotelskog aprtmana sebi priprema ovaj slatkiš. No, ubrzo je postala slavna, upoznala biznismena Džana Ateša i nakon godinu i po turbulentne veze ostala u drugom stanju, doživela nervno rastrojstvo, napustila seriju i vratila se u Nemačku. 

Ali iz te veze rođena je ljubav njenog života, mala Lara koja neverovatno liči na mamu.

Nakon porođaja, Merjem je izgubila bar desetak kilograma i postala prava lepotica, ali je, po mišljenju mnogih, izgubila i ono nešto neuhvatljivo čime je od prvog dana emitovanja “Sulejmana” potpuno očarala publiku.

PROČITAJTE JOŠ: Sultanija Hurem ima novu ljubav: 85 hiljada lajkova za sliku turske glumice Merjem Uzerli sa izabranikom njenog srca (FOTO)

Glumica je ovih dana opet sama, njena desetomesečna ljubavna priča sa brodograditeljem Alpom Ozdžanom završila se naglo kao što je  i počela.  Zbog čega se to desilo i dalje se ne zna, ali je Merjem sa svih svojih profila izbrisala sve fotografije sa njim. “Ne želim više da ga vidim”, kaže ona. A na nedavnoj dodeli nagrada Zlatni leptir otvoreno je priznala: “Ja baš ne umem da izaberem muškarca.”

Ipak, ovog puta nije ostala slomljenog srca, sasvim se okrenula maloj Lari, a njen stari prijatelj, pevač i glumac Ozdžan Denis, Baran iz “Noći u junu”, ponudio joj je ulogu u novom flimu za koji je sam napisao scenario, režira ga i glumi u njemu.

Prve fotografije sa probe čitanja lepa glumica je objavila na društvenim mrežama uz komentar: 

"Ozdžan mi je došao kao melem na ranu. On me motiviše i podiže energiju. Daje savete kao pravi doktor za ljubavne probleme".

A u lečenju ljubavnog bola, pretpostavlja se, u svojoj kuhinji ponekad krišom pripremi firinda sutlač za sebe i malu Laru.

RECEPT ZA SUTLIJAŠ U RERNI KAKAV NAJVIŠE VOLI SULTANIJA HUREM PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

Sutlijaš iz rerne (firinda sutlač)

Sastojci:

  • 1 litar mleka
  • 1 čaša pirinča
  • 1 čaša  šećera u prahu
  • 1,5 kašika gustina ili pirinčanog brašna ili pak običnog finog brašna
  • 1 šipka vanile
  • 1 žumance

Priprema: Pirinač dobro oprati i ocediti, u njega dodati dve-tri čaše vode i kratko prokuvati da malo omekša.

U šerpu sipati mleko, dodati opran pirinač pa kuvati 15-20 minuta na laganoj vatri. Potom dodati šećer i nastaviti kuvanje još 10 minuta. 

U pola čaše mleka umutiti gustin i polako, uz mešanje, dodati u pirinač pa  kuvati dva-tri minuta. Iz vanile izvadite semenke i njih umešati u pirinač, a može i kesica vanilin-šećera. 

Pirinač sipati u vatrostalne činije i premazati ga umućenim žumancetom, pa činije staviti u pleh u kome ima dva prsta vode. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se na sutlijašu ne uhvati rumena korica, ali paziti da ne ostane suv.

Tekst: M. Ranisavljević

Izvor: Lisa